IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
10:45 | 27 май 2016
Обновен: 10:32 | 17 април 2024

Царят не иска да е президент: Нямам влечение!

"Не обещах категорично, че след 800 дни ще живеем в рая"

По материала работи: Слав Велев
Царят не иска да е президент: Нямам влечение!


Симеон Сакскобургготски стопира спекулациите с неговото име и обяви, че няма интерес към президентския пост.

"Симеон II пое тежката задача като премиер, което наистина беше голямо предизвикателство, така че в момента не виждам специален интерес или влечение към другата функция... Такъв момент трябва да се прецени внимателно, но фактически това са ме учили голяма част от живота ми, именно да обединявам, а не да деля или да си правя личните комбинации и интриги в моя ползва", отговори той на въпроса дали би се съгласил да участва в надпреварата за "Дондуков" 2 през есента.

Бившият премиер обяви, че не обича да се натрапва, затова вероятно оставя и впечатлението, че напоследък страни от политиката.

"Аз не обичам да се натрапвам първо, второ да се произнасям по всяко нещо, защото нямам призванието на всезнайко, или да разказвам и описвам всичко. И от друга страна, като нямам някакъв по-определен статут, това сигурно предизвиква известни затруднения или притеснения при дадени хора", настоя той пред bTV.

На въпрос дали би се върнал все пак в активния политически живот на страната, Царят отговори: "Знаете ли, ако можеше Господ да ми намали с 15 години възрастта, може би щях да се замисля".

Според Сакскобургготски по време на управлението му се е опитал да въведе у нас една малко по-различна политическа култура.

"Да сме по-отворени едни към други, защото аз не съм партиен човек. По-разчупеното или по-отвореното беше идеалогично, беше по-важно в едно общество, особено и в една крехка още тогава демокрация", настоя той.

Що се отнася до онези прословути 800 дни, станали нарицателни за влизането му в политическия живот у нас, той отговори: "Не обещах категорично, че след 800 дни ще живеем в рая, а хората може би си представиха Бог знае какво, ама не малко, които биха могли да помогнат, не помогнаха. Останаха да гледат встрани и то сеир и с доза, сега може да си го кажем - с доза злорадство, надявайки се, че ще се проваля, вместо да участват, защото, ако действително всички се бяха запретнали, мисля, че можеше да се постигнат и 800 дни. А ние, което постигнахме, колкото и да го въртят сега и да го анализират, ако видим фактите и пространството на времето, може би са били 1000 вместо 800, ама се постигна много и това няма как да се упрекне".

Сакскобургогтски изрази обаче известно съжаление, че неговата формация НДСВ не е това, което е била през 2001-ва.

"В не малко партии, днешни политически движения и на отговорни постове има хора, които са започнали с нас. Считам това почти за комплимент, а не считам, че това са "предатели" или че са отстъпили на НДСВ", уточни той.

На въпрос кой е бил най-трудният му момент като премиер, Царя отвръща: "Имаше много тежки моменти. Като човек действах наистина съвестно с пълно съзнание на отговорността, така че всеки ден беше тежък. Но един от най-тежките моменти, който си спомням, е когато вицепрезидентът Чейни ми се обади да ми съобщи, че в полунощ започват действията в Ирак. Тогава си позволих да му кажа: "Господин Вицепрезидент, надявам се, че знаете какво правите". Без да претендирам, че съм пророк, но се опасявах, че положението няма да се промени. И след това вече като последици от тези мои притеснения най-страшното беше, когато трябваше да посрещна шестте ковчега на Летище София с нашите военнослужещи, които загинаха в Ирак", отчете той.

Симеон Сакскобургготски категорично отрече твърденията, че се е върнал у нас, за да си върне имотите.

"Това е част от още една чудесна митология. Изкуствено и перфектно организирана и оркестрирана, да. Претенциите тогава бяха дали ще търся обезщетения. За мен това са претенции, поне с латински съм наясно. Такива истории да не ми ги разправят или да не ми ги развиват, защото са изцяло погрешни. Аз не виждам "злодеи", които да ме подвеждат, защото главата ми функционира приблизително добре. Тук въпросът беше ясен - каквото казва Конституционният съд. Реституцията беше за всички, не за мен само", отсече той.

Бившият премиер отказа да дава съвети на настоящия премиер Бойко Борисов, но се върна назад в годините, когато той и фирмата му го охраняваха при връщането му в България.

"Мит е, че Бойко Борисов ми е бил бодигард. Той беше собственик на компанията, която се грижеше за сигурността ми. Координираше и организираше охраната. Сега се чуваме рядко, сигурно е много зает", заключи той.

dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна