IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
13:40 | 29 май 2016
Обновен: 06:30 | 16 януари 2024

Премиерът: 65 - 75 млн. лв. годишно отиват за църкви, манастири, обредни домове

Бойко Борисов посети новия храм "Св. Възнесение Господне" в радомирското село Друган

По материала работи: Борис Проданов
Премиерът: 65 - 75 млн. лв. годишно отиват за църкви, манастири, обредни домове

"Между 65-75 млн. лв. годишно се предоставят за църкви, манастири, обредни домове. Държавната програма е много голяма", заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в новия храм "Св. Възнесение Господне" в радомирското село Друган. За строителството му партия ГЕРБ е дарила 50 000 лв. и е вписана като втори ктитор на Светата обител. Днес в храма ще се състои първата сватба, със задоволство отбеляза премиерът.


Строителството на черквата започнало през 20-те години на миналия век. Градежът продължил през 2005 г. по инициатива на тогавашния кмет на Друган Ненчо Мирков. Той е и първият ктитор на храма. Над 100 са дарителите на църквата.


Премиерът похвали жителите на Друган, от които всеки се е включил в изграждането на църквата или с пари, или с материали - според възможностите си. Бойко Борисов поздрави секретаря на кметството Веска Чакърова, която изографисва Светата обител.Хората пък благодариха за големия дарителски жест на ГЕРБ, без който църквата нямаше да бъде завършена.


Църквата е със застроена площ 200 кв.м.Тя се намира в центъра на Друган до стар храм, който се ремонтира.


Бойко Борисов заедно с Ненчо Мирков и други жители на селото се наслади на фолклорната програма на радомирския танцов ансамбъл "Етнофолк". Той сподели, че има стринка от Друган. От селото бил и негов бивш треньор.

 

БТА

Коментари

Новини Варна