IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
22:27 | 24 юни 2016
Обновен: 14:59 | 15 април 2024

Даниел Митов: Не настъпва апокалипсис за България и ЕС!

ЕС трябва да се преоснове, Европа има нужда от лидерство, смята българският външен министър

По материала работи: Слав Велев
Даниел Митов: Не настъпва апокалипсис за България и ЕС!

Не настъпва апокалипсис за България и ЕС, а момент за равносметки. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов в предаването „Панорама“ по БНТ, цитиран от dnes.bg. 
 

На въпрос какво се случва след Brexit-a в България външният министър коментира: „Спокойствието няма да дойде лесно, прекалено много емоции се натрупаха покрай референдума, но след като знаем резултата, трябва да се действа хладнокръвно и да се обмислят следващите стъпки”. 
 

„Трябва да си направим и големи изводи, които европейските лидери отбягваха в продължение на десетилетие, не съобразявайки се с реалността и волята на голяма част от гражданите си. Ако това не беше така, може би нямаше да се стигне до въпросното гласуване”, допълни Митов. 
 

Във връзка с това дали и той има вина, външният министър обясни: „Със сигурност и аз, участвайки в последните две години в разговори, които засягат европейската политика”. 
 

„Опитвали сме се да задаваме по-различен тон на европейските политики, особено, когато става дума за миграцията”, поясни той.
 

На въпрос не са ли се уплашили във Великобритания от нас, българските берачи на ягоди, а не от сирийците, Митов уточни: „Проблемът е в следното, че референдумът във Великобритания се превърна в референдум не за членството на страната в ЕС като такова, а в нещо съвсем различно. Един от дебатите бе именно миграцията. Всяването на страх и тежки сценарии заради хипотетични миграционни потоци от Източна Европа до голяма степен доведе до нагласите на някои граждани, които нямат повече информация от тази, която чуват от някои популисти. Имиграцията във Великобритания над 50% е от държави не членки на ЕС”, каза още външният министър.
 

„Апокалипсис за България не настъпва, както не настъпва такъв и за ЕС, но настъпва момент, в който трябва да се правят равносметки. ЕС трябва да се преоснове. Европа има нужда от лидерство, съобразяване с реалностите и с геополитическата ситуация, но и със справяне с вътрешните си проблеми, които бяха замитани в продължение на години”, поясни Митов.
 

По думите му една от опасностите са различията между млади и стари. "И тук има същия феномен. Младите виждат бъдещето си в Европа, други виждат минали времена, които никога няма да се върнат", обясни външният министър.
 

Според него България губи важен съюзник предвид близостта ни в позициите по енергийната политика, също и по въпроса за раширяването към Западните Балкани.
 

"Икономическите последствия за самата Великобритания ще бъдат много тежки. Тепърва евроскептиците там ще осъзнават, че сметката ще дойде много по-бързо, отколкото са очаквали", допълни Даниел Митов.

Коментари

Новини Варна