IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
16:03 | 26 юни 2016
Обновен: 20:32 | 19 април 2024

Отношения между България и Германия се задълбочават и продължават да се развиват

Над 5000 германски фирми работят в България

По материала работи: Слав Велев
Отношения между България и Германия се задълбочават и продължават да се развиват

България и Германия – партньори в Европейския съюз“, това беше темата на лекцията, която изнесе президентът на Германия Йоахим Гаук по време на посещението си София.

Икономическите отношения между България и Германия се задълбочават и продължават да се развиват в една положителна насока, въпреки икономическата криза, смята журналистът Весела Владкова:

 

Германия е най-големия пазар на България, нашия най-голям търговски партньор, стратегически инвеститор – на четвърто място след чуждестранните инвеститори, с 2.6 милиарда инвестиции в нашата страна. Над 5000 германски фирми работят в България, 1200 от тях имат представителства, т.е създават и работни места тук. Рекордният стокообмен за 2015-а година в размер на 6.3 милиарда евро говори също за това, че тези отношения се развиват много добре, каза в тя интервю за БНР.

Владкова подчерта, че между връзките между България и Германия се сплотяват от т.нар. живи мостове:

 

Расте и броят на германските туристи, които идват в България. Над 7000 са българските студенти в Германия, 200 хиляди българи живеят и работят в Германия.

По време на посещението на Йоахим Гаук имаше и една друга тема, която стана акцент, темата за комунистическото минало.

Осмислянето на комунистическото минало е темата на живота на Йоахим Гаук, коментира Весела Владкова.

БНР

Коментари

Новини Варна