IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
13:50 | 26 юни 2016
Обновен: 23:13 | 24 април 2024

Станишев със зов: Всички, които вярват в ЕС, да действат

Лидерът на ПЕС видя социалистите като единствената алтернатива

По материала работи: Слав Велев
Станишев със зов: Всички, които вярват в ЕС, да действат

Сегаа е времето всички, които вярват в ЕС, да действат. Ние, европейските социалисти и демократи, вярваме в Съюза. Влагаме своето сърце и душа в европейския проект и сега е времето да се уверим, че той ще издържи на изпитанията". Това се чете в писмо до левите премиери, лидерите на партиите-членки, евродепутатите и медиите на президентът на ПЕС Сергей Станишев.
 

Той бе категоричен, че 23 юни 2016 година ще остане в историята като политическо земетресение в ЕС. “Важно е правителството на Великобритания да задейства член 50 и да стартира възможно най-бързо процедурата по напускане на Съюза. В противен случай ще бъде оставена отворена врата за прояви на всякакъв тип национализъм и популизъм в Европа”, предупреди Станишев. .
 

Преди поредицата срещи, които стартират от понеделник с групата на социалистите и демократите в ЕП и с премиерите преди заседанието на Съвета, Станишев изпрати Пътна карта с нов, социалдемократически дневен ред за Европа. „В такъв момент на политически трусове Партията на европейските социалисти трябва бързо да предложи промяната, от която Европа има нужда. Сега е времето за действие", посочи той и продължи:
 

"Наша отговорност като прогресивно политическо семейство е да поемем лидерството в този исторически момент за Европа и да предложим нов европейски дневен ред. Ние трябва да покажем, че нашите алтернативни политики са по-подходящи от когато и да било и, че ние сме ангажирани да водим Европа към промяна, точно сега”.
 

В писмото си лидерът на ПЕС очертава три възможни пътя пред Европа. „Оставяйки консервативните сили да поемат лидерството, ще се върнем точно там, където бяхме преди референдума във Великобритания. Консервативните решения могат единствено да укрепят статуквото и да продължат политиката на налагани ограничения, които в най-голяма степен доведоха Съюза до криза", смята Станишев.
 

“Отдаването на популизъм и национализъм би било най-лесния път. Традиционните европейски политически парти вече усетиха загуби от крайно левите и крайно десните в Европа. Ние, социалистите, демократите, трудовите партии и прогресивните сили, сме единствената алтернатива. Ние сме единствените, които имаме потенциал да водим Европа. Нашата визия за растеж, създаване на работни места, социална справедливост и равенство, може да осигури стабилност, сигурност и прогрес в ЕС”, се чете още в писмото на бившия български премиер.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна