IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
19:35 | 30 юни 2016
Обновен: 00:45 | 21 април 2024

ЕК оцени високо приемането на първо четене на промените в Закона за съдебната власт и на антикорупционния закон

По материала работи: Борис Проданов
ЕК оцени високо приемането на първо четене на промените в Закона за съдебната власт и на антикорупционния закон

Генералният секретар на Европейската комисия Александер Италианер оцени високо пред правосъдния министър Екатерина Захариева приемането на първо четене в парламента на промените в Закона за съдебната власт и на Законопроекта за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Това съобщи пресцентърът на Министерството на правосъдието.


Захариева, която е на еднодневно работно посещение в Брюксел, информира Италианер и за внесените от екипа на министерството изменения в Търговския закон, които въвеждат т.нар. производство по стабилизация на предприятията, което да предхожда процедурата по несъстоятелност. Тя съобщи също, че до две седмици ще бъдат публикувани за обществено обсъждане промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да се справят с формализма при връщането на делата. Връщането на делото в досъдебна фаза ще може да стане само в разпоредителното заседание на първоинстанционния съд, а не както в момента може да бъде върнато дори от въззивния съд.


"Надявам се усилията, които полагате, да дадат резултат. Продължавайте в същата посока", каза пред Захариева и зам. ген. секретар Параскеви Миху.


"Моите планове са преди лятната ваканция на парламента Законът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт да бъде приет и на второ четене. Партньорите ни от Европейската комисия нямаха никакви забележки към текстовете, напротив беше подчертано, че сме в правилната посока - коментира пред български журналисти в Брюксел министър Екатерина Захариева. "От ЕК даже изказаха надежда, че няма да има съществени промени на второ четене и проектът ще бъде одобрен във вида, предложен от МС. Отбелязана бе и силната политическа воля на правителството да се върви с бързи темпове за довършване на реформата," добави тя.


По-рано през деня министър Захариева разговаря със заместник-председателите на Европейската комисия Валдис Домбровскис и Кристалина Георгиева.


БТА

Коментари

Новини Варна