IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
12:36 | 23 юли 2016
Обновен: 13:11 | 15 април 2024

България е постигнала 95% усвояемост на еврофондовете

Но е загубила близо един милиард лева

По материала работи: Борис Проданов
България е постигнала 95% усвояемост на еврофондовете

5% по-малко от максималните 100% усвояемост на европейските фондове е постигнала България през първия програмен период, който започна през 2007 и реално завърши в края на 2015 г. Това става ясно от графика в сайта на Европейската комисия. Страната ни е в група от общо 13 страни-членки на ЕС, които са с тази усвояемост. Единствено Гърция е постигнала 99,5% усвоямост на европарите, а в дъното на таблицата са Италия, Румъния и Хърватия, която се присъедини по-късно към ЕС.

 

От писмен отговор на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев до народен представител става ясно, че половината от загубените средства от стария програмен период възлизат на 237 млн. евро. Така общата сума, която България не е успяла да вкара в икономиката си през изтеклия програмен период е близо 1 млрд. лева.

 

Справка в системата за управлението на програмите през настоящия програмен период показва обаче, че 30 месеца след началото му, реално изплатените средства възлизат на почти 380 млн. евро или 2,35% от бюджета на програмата. БГНЕС припомня, че вицепрезидентът на ЕК по въпросите на бюджета и български еврокомисар Кристалина Георгиева неотдавна коментира, че страната ни се забавя с усвояването на средствата от настоящия бюджет на ЕС.

 

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна