IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
21:30 | 29 юли 2016
Обновен: 07:26 | 21 април 2024

Кунева: Трябва да чуем гласа на интелектуалците!

Кандидатите за президент, които се обсъждат от РБ, са с ясна евроатлантическа ориентация, заяви вицепремиерът и лидер на "Движение България на гражданите"

По материала работи: Слав Велев
Меглена Кунева

Общото между седемте кандидати на Реформаторския блок за президент, посочени днес от партиите и гражданите, е силната им и безапелационна евроатлантическа ориентация. В тези тежки времена, когато все повече в Европа въпросът е свобода или сигурност, е добре да чуем и гласа на интелектуалците, на хората с гражданска тежест. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.
 

Тя каза, че новото име от днес е на Корман Исмаилов, предложен от НПСД. БНД предлага проф. Огнян Герджиков и ген. Димо Гяуров, БЗНС - генерала от резерва Съби Събев, бивш представител на България в НАТО. ДБГ застава зад номинацията на скулптора проф. Велислав Минеков, издигнат от интелектуалци. Членове на Гражданския съвет пък са номинирали Гроздан Караджов и Трайчо Трайков, добави Кунева.
 

По думите й ще се проведе изслушване на тези кандидати, а като положителен знак тя посочи, че са номинирани и двама души с академична кариера, което е важно, тъй като на политиката у нас липсват такива фигури. 
 

"Всеки един от кандидатите е сериозен и ангажиран с публичния живот човек, който би могъл да обогати разговора за ролята на президентската институция", подчерта Кунева. 
 

По думите й в момента обществото се нуждае от силен глас, който да изразява позицията му по важните за страната теми. "Разговорът тепърва предстои, колкото повече възможности за избор имаме, толкова по-добре", категорична беше Кунева.
 

На въпрос дали разговорът за обща дясна кандидатура е изчерпан, тя посочи, че РБ е дал знак в началото за важността на такава кандидатура, но вече няма основания да бави и да не отговори на очакванията на избирателите си. Кунева заяви още, че в политиката има правила и едно от тях е, че когато си водещ в една коалиция, трябва ти да направиш първата крачка.

Коментари

Новини Варна