IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
08:55 | 30 август 2016
Обновен: 09:45 | 7 април 2024

Ирина Бокова пак трета във вота за шеф на ООН

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш продължава да води

По материала работи: Пламен Янков
Ирина Бокова пак трета във вота за шеф на ООН

Бившият португалски министър-председател Антониу Гутериш продължава да води в надпреварата за нов генерален секретар на ООН след третото тайно гласуване в Съвета за сигурност на световната организация, предадe БТА като цитира  световните агенции, като се позоват на дипломати.


Според цитираните източници Гутериш, който е бивш върховен комисар на ООН за бежанците, е събрал 11 гласа "насърчавам" при вота в 15-членния Съвет за сигурност, три гласа "не насърчавам" и един "без мнение".

 

Словашкият външен министър Мирослав Лайчак се е изкачил на второ място, получавайки 9 гласа "насърчавам", 5 "не насърчавам" и един "без мнение".

 

След него се нареждат българският кандидат Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО, и бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, които са събрали по 7 гласа "насърчавам", 5 "не насърчавам" и 3 "без мнение".

 

Аржентинският външен министър Сусана Малкора е паднала на пето място, следвана от бившия македонски външен министър Сърджан Керим и бившия новозеландски министър-председател Хелън Кларк, която оглавява Програмата за развитие на ООН.

 

На последните три места сред десетимата останали в надпреварата кандидати се нареждат бившият словенски президент Данило Тюрк, бившият молдовски външен министър Наталия Герман и костариканката Кристиана Фигерес, която беше изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата.

 

Гутериш спечели и предишните две неофициални гласувания в Съвета за сигурност.

 

Процесът ще продължи, но датата на следващото гласуване още не е определена. Според съществуващите правила, за да бъде назначен за генерален секретар на ООН, даден кандидат трябва да получи подкрепата на 9 от страните в Съвета за сигурност, включително петте постоянни членове - Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция.

 

След това името на кандидата трябва да бъде внесено за утвърждаване в Общото събрание на ООН, посочва ТАСС.

 

dnes.bg

 

 

Четете още Трето гласуване за генерален секретар на ООН

Коментари

Новини Варна