IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
19:55 | 23 септември 2016
Обновен: 23:36 | 21 април 2024

Емил Радев е избран за докладчик в сянка относно ДНК и пръстови отпечатъци с Дания

Този тип полицейско сътрудничество е в рамките на Решението Прюм от 2008 г.

По материала работи: Ставри Таргов
Емил Радев е избран за докладчик в сянка относно ДНК и пръстови отпечатъци с Дания

 

Българският евродепутат  Емил Радев бе избран за докладчик в сянка от страна на групата на Европейската народна партия относно обмена на ДНК данни и данни за пръстови отпечатъци между държавите-членки на ЕС и Кралство Дания. Този тип полицейско сътрудничество е в рамките на Решението Прюм от 2008 г. за засилване на трансграничното сътрудничество, особено в сферата на борбата срещу тероризма и трансграничната престъпност.

 

С приемането на Лисабонския договор, Дания решава да не бъде включвана в решенията на ЕС в сферата на правосъдие и вътрешни работи, но за да участва в някои видове сътрудничество, страната трябва да подпише споразумения с ЕС и да отговори на определени технически изисквания.

 

С цел подобряване на сътрудничеството и обмена на информация между всички държави-членки в борбата срещу тероризма и организираната престъпност, решението на Дания да се присъедини към Решението от Прюм е приветствано както от Съвета, така и от Европейския парламент.

 

Емил Радев също приветства това решение на Дания, като заяви, че ефективният и бърз обмен на ДНК и пръстови отпечатъци между всички държави-членки на ЕС е ключов в борбата срещу тероризма и организираната престъпност. „Последните атаки в Европа показаха, че има какво още да се направи за подобряване на обмена на информация и сътрудничество в рамките на ЕС. Затова вярвам, че решението на Дания ще доведе до една по-сигурна Европа, включително и България“, коментира евродепутатът.

Черно море

Още по темата   Емил Радев: Надявам се, че разумът ще надделее и споразумението с Турция ще бъде подписано

Коментари

Новини Варна