IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
08:15 | 23 септември 2016
Обновен: 01:13 | 26 април 2024

Кристалина Георгиева скоро може да се кандидатира за генерален секретар на ООН

Като българка, бих казала, че това е решение на българското правителство, заяви Георгиева

По материала работи: Пламен Янков
Кристалина Георгиева скоро може да се кандидатира за генерален секретар на ООН

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева в четвъртък даде ясният си досега сигнал, че е готова да влезе в надпреварата за следващия генерален секретар на ООН. Георгиева, български икономист, подкрепяна от германския канцлер Ангела Меркел, заяви, че зависи от българското правителство дали да бъде номинирана като кандидат за заемания от Бан Ки Мун пост.

 

„За мен е чест, че много хора ме окуражават да се кандидатирам“, заяви Георгиева на събитие, организирано от Международния институт за мир, мозъчен тръст, който отблизо следи дейността на ООН.

 

„Като българка, бих казала, че това е решение на българското правителство“. Сега кандидатите за следващ генерален секретар на световната организация са девет и Съветът за сигурност вече проведе четири гласувания, за да определи подкрепата си за претендентите. Биовшиятг португалски премиер Антониу Гутериш е първенец във всичките гласувания, но Русия, която има право на вето, смята, че следващият генерален секретар трябва да бъде от Източна Европа. Членовете на Съвета за сигурност също са изправени пред призивите да издигнат на високия пост за пръв път жена, след осем мъже.

 

България вече има кандидат в надпреварата - генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, но нейното слабо представяне в предварителните гласувания (на последното гласуване тя се класира пета) поставиха под съмнение нейния успех. Следващото гласуване ще бъде в понеделник, след което българският премиер Бойко Борисов заяви, че може да смени кандидатите и да издигне Георгиева

 

„Ако след 26-и Бокова не е първа или втора, тогава ще преценим всички заедно какво да направим“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по-рано този месец. Георгиева, която беше в Ню Йорк по време на срещата на световните лидери на Генералната асамблея на ООН, отхвърли съобщенията, че други източноевропейски държави може да издигнат нейната кандидатура.

 

„Не търся подкрепата и не желая да бъда номинирана от друга държава, защото това е моята страна, аз я обичам“, заяви Георгиева. 63-годишният икономист, която е еврокомисар по бюджет, отдавна е спрягана като възможен претендент да бъде първата жена жена начело на ООН. Спекулациите се засилиха, след като Меркел обсъди нейната възможна кандидатура с руския президент Владимир Путин в кулоарите на срещата на върха на Г-20 този месец.

 

БГНЕС

 

Четете още Две трети от българите подкрепят Ирина Бокова за шеф на ООН

Коментари

Новини Варна