IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
16:08 | 28 септември 2016
Обновен: 09:57 | 21 април 2024

Ивайло Калфин: Има нужда да бъде разбрана президентската институция

Държавният глава трябва да има повече правомощия, добави кандидатът за поста

По материала работи: Пламен Янков
Ивайло Калфин: Има нужда да бъде разбрана президентската институция

Има нужда да бъде разбрана президентската институция. Това заяви във Варна кандидатът за президент, издигнат от коалиция около партия АБВ, Ивайло Калфин. В момента тя е обезличена, тя отсъства, смята той. Темата за правомощията на президента е предмет на дебат. Президентът трябва да има повече правомощия, смята Калфин. Не може ветото на държавния глава да се отхвърля с 60 гласа от парламента, смята кандидат-президентът.


Ивайло Калфин каза още, че в началото на месеца ще стане известно името на неговия кандидат за вицепрезидент.


По думите му един президент в рамките на сегашните му правомощия може да направи много по темата с мигрантите. Това може да стане по дипломатически път, като се постигне споразумение за реадмисия с държави като Афганистан например, където не се водят военни действия. Що се отнася до държави като Сирия и Ирак, където се води гражданска война, Европа може да настани бежанците в сигурни зони в собствените им държави, като финансира това. Така ще бъде спрян потокът от мигранти към Европа. За това е нужно и съгласие в ООН, смята Ивайло Калфин.


В коментар за смяната на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с тази на Кристалина Георгиева, Калфин посочи, че това е изключително лошо решение на правителството.


“Бяхме излъгани от лидера на БСП г-жа Корнелия Нинова, тъй като смятахме да създадем широка коалиция около единна кандидатура, каза още Ивайло Калфин.- Затова започваме друг тип кампания. Ще разясняваме какви са правомощията на президента и че това не е партиен тип кампания и вот”, заключи той.

 

Пламен Янков

 

 

Коментари

Новини Варна