IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
21:56 | 19 октомври 2016
Обновен: 09:03 | 21 април 2024

Орбан е опасен, защото е модел за много политици

Журналисти поискаха помощ от ЕК за свободата в Унгария

По материала работи: Юлиян Атанасов
Орбан е опасен, защото е модел за много политици

Мнозина политици гледат на Орбан като модел и ако затварянето на вестници може да се случи в една европейска държава, то ще се случи неизбежно и в други. Това каза на митинг пред сградата на Европейската комисия в Брюксел Каталин Халмай, кореспондент на затворения преди 10 дни унгарски вестник "Непсабадшаг".Няколкостотин унгарци се събраха пред Комисията, за да изразят солидарност към един от най-големите ежедневници в Унгария, внезапно спрян на 8 октомври от собственика си."Непсабадшаг" е мъртъв - той живя 60 г. Убийството му беше планирано предварително и осъществено целенасочено", посочи Халмай.

 

Според журналистите от вестника причините за това са политически, а не както твърди собственикът му икономически. Ежедневникът, който има 40 000 тираж в последните месеци преди спирането си, публикува серия от разследвания за корупция по върховете на властта и в близкото обкръжение на премиера Виктор Орбан.Журналистката посочи, че в последните години печатното издание е спряло срива на тиража си, а електронно е разрешило аудиторията си. Издателят му не е направил никакви опити да го реорганизира, а просто е изпратил уведомителни писма до журналистите, че временно прекратява договорите им. Той отказва да преговаря с тях за купуване на марката. Така журналистите нито са без работа, за да си търсят нова, нито могат да пишат другаде, освен в седмичника, издаван от бездомните "Без подслон".След затварянето на "Непсабадшаг" почти всички вестници се владеят от бизнесмени, близки до правителството и управляващата партия Фидес. Това е медийният плурализъм ала Орбан", каза на митинга кореспондентката на вестника, който е сред най-големите ежедневници в страната.Председателят на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес призова Европейската комисия да бъде по-настойчива в отстояването на свободата на изразяване. До момента екипът на Жан-Клод Юнкер е изразил само загриженост по повод затварянето на вестника. Федерацията обаче настоява Комисията да влезе в ролята си на пазител на основополагащите договори на ЕС, според които държавите членки трябва да гарантират плурализъм на медиите.

 

Автор: Никола Димитров

dnes.bg

 

Четете още: Близо 5000 цивилни бягат от сраженията в Мосул

 

Коментари

Новини Варна