IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Политика
21:33 | 24 октомври 2016
Обновен: 19:27 | 27 март 2024

ЦИК: Бюлетините за референдума валидни само в плик

Не се слага печат, тъй като няма такова изискване в закона

По материала работи: Борис Проданов
ЦИК: Бюлетините за референдума валидни само в плик

Ако бюлетината за референдума не е поставена в плик, тя ще се брои за невалидна. Това ще е една от съществените разлики между гласуването в националното допитване и на президентските избори. На вота за държавен глава плик няма, а на бюлетината се удря печат преди и след гласуване.


За да се участва в референдума, всеки гласоподавател трябва да получи от член на секционната избирателна комисия (СИК) бюлетина и празен непрозрачен плик. Бюлетината се попълва по избран от гласуващия начин в тъмната стаичка, след което се сгъва и поставя в плика. На бюлетината не се слага печат, тъй като няма такова изискване в закона за референдумите, обясниха от Централната избирателна комисия (ЦИК).

 

Липсата на печат обаче отваря вратичка за злоупотреба с вота. Като гаранция да не се стига до фалшификации, депутатите са сложили ограничението за плика, липсата на който ще прави бюлетината недействителна.


По-различно ще е положението при гласуването на президентските избори. Член на СИК трябва да откъсне бюлетината пред избирателя от кочана, да покаже, че е празна, да й удари един печат на гърба и да я сгъне по указан от ЦИК начин. След гласуването тя се сгъва по същия начин, за да е сигурно, че ще се опази тайната на вота.

 

"СЕГА"

 

Вижте още: Без камери в помещенията за гласуване в изборния ден

Коментари

Новини Варна