IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
17:53 | 24 октомври 2016
Обновен: 23:19 | 10 април 2024

Военното министерство ще даде 30 млн. лв. за 4 нови и 6 стари двигателя за МИГ-29

Министерството на отбраната кани за пряко договаряне „Авиостарт“ ООД

По материала работи: Борис Проданов
Военното министерство ще даде 30 млн. лв. за 4 нови и 6 стари двигателя за МИГ-29

Министерството на отбраната отправи покана към „Авиостарт“ ООД за доставката на четири нови и шест ремонтирани двигателя за руските изтребители МИГ-29.


Планирано е доставката да е на стойност 30 млн. лв. без ДДС, според обявление от 18 октомври в регистъра на обществените поръчки.


Припомняме, че министерството обяви през април 2016 г. обществена поръчка, която беше преустановена и след това бе взето решението да се премине към пряко договаряне.


В обявлението се посочва, че при доставката е допустимо двигателите да бъдат произведени или ремонтирани след подписване на договора.


В мотивите за избор на процедура се казва, че осигуряването на летателната годност на самолетите МиГ-29 от състава на ВВС е от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната.

Налице е спешна потребност от сключване на договори за осигуряване на двигатели и са налице обстоятелства от изключителна спешност: в периода март-май 2016 г. е изтекъл удълженият от ВВС ресурс на част от двигателите, а междуремонтният ресурс на останалите двигатели ще бъде поетапно изразходен през втората половина на годината, казва министерството.


Според анализ броят на изправните самолети ще намалява непрекъснато и ще бъде крайно недостатъчен за безаварийна подготовка на летателния състав, пише в мотивите.


Министерството обяснява, че при първия търг подадените оферти не са отговаряли на предварително обявените от възложителя изисквания, поради което процедурата е била прекратена.


Там пише още, че „Авиостарт“ ООД е единственият участник, преминал критериите за подбор на възложителя и допуснат да участва в договарянето в предишната ускорена процедура.


„Неизползването на хипотезата на неотложно възлагане на поръчката поради изключителните обстоятелства предполага неосигуряване за неопределен период от време с авиационни двигатели, респективно ВВС няма да могат да поддържат самолетите МиГ-29 в летателна годност. Това ще доведе до затруднено и недостатъчно обучение на летателния състав, висок риск от възникване на авиационни инциденти и катастрофи с опасност за живота и здравето на хората, за обществения ред, за националната сигурност, за отбраната на страната“, се казва още в мотивите.
Решението може да бъде обжалвано през КЗК.


Дружеството „Авиостарт“ ООД е с предмет на дейност търговски превози по въздуха на пътници и товари или други въздухоплавателни услуги; външнотърговска и външноикономическа дейност, представителство, посредничество, комисионерство, лизинг, маркетинг и консултантски услуги основно в областта на авиационния бизнес.

 

investor.bg

 

Още по темата: Военното министерство обяви поръчка за доставка на резервни части за МиГ-29

Коментари

Новини Варна