IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
17:52 | 5 декември 2016
Обновен: 10:21 | 15 април 2024

Върнаха в Кабул първите 16 нелегални афганистанци

За четири дни 115 души са поискали да се върнат доброволно

По материала работи: Юлиян Атанасов
Върнаха в Кабул първите 16 нелегални афганистанци

От четвъртък до неделя 115 нелегални мигранти от Афганистан са подали документи, че искат да с върнат доброволно в Кабул. Изведоха афганистанци от лагера в Харманли, ще ги депортират.16 лица вече са отпътували за Афганистан, а посолството на Кабул е декларирало, че може да обработва данните на по 20 лица дневно, съобщи председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова пред БНР.

 

След бунта в бежанския лагер в Харманли, при който се оказа, че гамените са именно от Афганистан, беше решено, че те ще бъдат връщани обратно в родината ми, ако нямат основания да получат статут в България.Първанова увери, че ситуацията в центъра вече е напълно е спокойна. Оградата е възстановена, а медицинските прегледи се извършват нормално.Тя отсече още, че няма предвиден сега или за в бъдеще ангажимент за изграждане на центрове от отворен тип.

 

Агенцията за бежанците има капацитет от 5 130 места с възможност да се разшири до 6 000.Отделно се предвиждаше да се осигурят средства да се закупят фургони за осигуряване на така наречения "кризисен капацитет". Центровете за временно настаняване не са лагери, уточни Първанова. По своята същност те са затворени и в тях се настаняват хора, попаднали на територията на страната, за които не е известно дали ще поискат статут на бежанци.

 

dnes.bg

Четете още: 40% от населението у нас злоупотребява с алкохол

Коментари

Новини Варна