IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
12:31 | 15 януари 2017
Обновен: 21:30 | 20 април 2024

Първанов: Няма да окача бутонките на пирона

Председателят на АБВ се оттегли от лидерския пост

По материала работи: Слав Велев
Първанов: Няма да окача бутонките на пирона

Председателят на АБВ Георги Първанов се оттегли от лидерския пост. Предстои да бъде избран нов председател, информира "Дарик". Първанов откри втората сесия на Втория конгрес на партията и заяви, че ръководството на АБВ прави крачка назад и дава шанс да се изберат начело необременени от политиката хора.


Той посочи, че се оттегля от оперативната политика. „Имам лични причини, които не смятам да коментирам, имам обаче и важни политически мотиви. Най-важното е, че след 25 години в политиката мога да кажа, че сега просто е друга политическата епоха. Случи се така, че размишлявайки тези дни около 10 януари, видях много предавания, филми, медийни събития, които ме върнаха във времето, в което току-що бях избран за партиен председател", каза той и уточни, че тогава централата на БСП е останала без ток, парно и телефони и той е трябвало да стои там денонощно, докато отвън са хвърчали павета.
 

„Имаше тежки барикади, но се знаеше кой от коя страна на барикадата е. Днес е друго - барикадите са навсякъде - в парламента, в душите ни. Сега ни атакуват с павета-думи, павета-компромати. Много черен пиар се стоварва върху плещите ни. Четете - жълти и кафяви и други издания. Признавам, че най-много ме заболя от поръчковата информация, че ще напусна АБВ", коментира Първанов.


Той посочи, че е "вградил сянката си" в проекта АБВ и ще даде всичко от себе си за неговия успех. "Днес не е моят бенефисен мач, няма да окача бутонките на пирона", каза Първанов.

 

Той отбеляза, че резултатите от изборите и от референдума са показали желание за промяна, на първо място смяна на политическия елит. Нужна е дълбока промяна на политическия модел, заяви той и посочи, че от АБВ първи са заговорили за мажоритарен елемент в смесена избирателна система и за намаляване на субсидията за партиите. Първанов изрази увереност, че новото ръководство ще води обществения дебат по темата.

 

В АБВ имаме мисия да се борим с посредствеността на двуполюсния модел в българската политика, срещу политическия картел на големите партии, заяви още той.

 

Първанов вярва, че след форума АБВ не просто ще има нов силен председател. „Вярвам, че в българската политика ще влезе истински лидер, модерен и солиден екип, с който другите ще трябва да се съобразяват. Екип, който гарантирам, може да бъде фактор в националното ни развитие, а за всички нас просто пътят продължава", завърши лидерът на АБВ и пожела на добър час.

Коментари

Новини Варна