IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
15:29 | 15 януари 2017
Обновен: 15:34 | 15 април 2024

Тръмп полага клетва, 28 хиляди души го пазят

Церемонията ще е на 20-и януари

По материала работи: Юлиян Атанасов
Тръмп полага клетва, 28 хиляди души го пазят

Около 28 000 агенти на Сикрит сървис, Националната гвардия и федералната полиция ще се грижат за сигурността във Вашингтон на 20 януари, когато Доналд Тръмп ще положи клетва като президент на Съединените щати, предаде Франс прес.Нападения с камиони, дронове или самотни снайперисти са сред основните заплахи, за които са подготвени американските служби за сигурност преди официалните събития в петък, за които се очаква да се съберат около един милион души.

 

След нападенията срещу големи групи хора с камион в Ница, Франция, и в Берлин миналата година, американските власти взеха мерки, за да не допуснат подобни сценарии във Вашингтон. "Не ни е известно да има конкретна достоверна заплаха", каза министърът на вътрешната сигурност Джей Джонсън пред журналисти в силно охраняваната сграда, където петдесетина американски агенции съгласуват мерките за сигурност преди церемониите по встъпване в длъжност на Доналд Тръмп."Терористичната среда в света сега е много различна дори от 2013 г., когато Барак Обама положи клетва за втори мандат", продължи Джонсън. Той каза, че има риск от нападения, планирани и извършени от хора, които са по-скоро вдъхновени, отколкото направлявани от джихадистки мрежи. "Трябва да ни тревожи екстремизмът на наша земя, екстремизмът, роден в САЩ и действията на саморадикализирали се хора", добави той, цитиран от БТА.

 

Една от големите възможни заплахи е нападение с камион, който да се вреже в множеството. Периметърът ще бъде охраняван с тирове, самосвали и бетонобъркачки, за да не допуснем никакво навлизане на превозни средства без разрешение, продължи министърът, цитиран от АФП. Дългият списък на забранените предмети включва аерозоли, балони, велосипеди, лазерни фенерчета, и разбира се, оръжие и всичко, което наподобява оръжие.Дроновете са забранени в небето на Вашингтон, но ние сме готови за възможността те да бъдат използвани и разполагаме с необходимата техника да им противодействаме, каза Джонсън.

 

Официалните прояви ще започнат в четвъртък с полагане на венци на Арлингтънското военно гробище. В петък Доналд Тръмп ще положи клетва пред Капитолия, където се очаква да се струпат между 700 000 и 900 000 души, включително 99 групи протестиращи.На клетвата ще присъстват досегашният и новият президент, бивши президенти, министри, депутати и други високопоставени личности. След това ще има тържествено шествие по Пенсилвания авеню до Белия дом и балове по случай встъпването в длъжност на Тръмп. В събота във Вашингтонската катедрала ще бъде отслужена тържествена литургия.

 

 

Четете още: В Париж започна конференцията относно мира в Близкия Изток

Коментари

Новини Варна