IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
19:24 | 25 март 2017
Обновен: 11:01 | 7 април 2024

Оланд към французите: Докажете, че ще сме по-добре без ЕС!

Европа да напредва по-бързо, препоръчва президентът

По материала работи: Юлиян Атанасов
Оланд към французите: Докажете, че ще сме по-добре без ЕС!

Френският президент Франсоа Оланд, участник в юбилейната среща на върха на ЕС, хвърли от Рим предизвикателство към кандидатите за висшия пост във Франция, призоваващи страната да напусне ЕС - според него е невъзможно да се докаже, че извън общността е "по-добре", предаде Франс прес."Иска ли някой да напуснем Европа? Добре, нека те докажат на французите, че ще сме по-добре съвсем сами, че можем да се борим с тероризма без необходимата координация с европейския план, че бихме могли да браним границите си, без да имаме брегова охрана, способна да се справи с този приток от мигранти и бежанци, нека докажат, че без единната валута, без големия пазар бихме имали повече работни места, повече дейности, по-добра покупателна способност", заяви Оланд пред журналисти след срещата по случай 60-ата годишнина от подписването на Римския договор.

 

"Няма как да докажат това, защото е невъзможно!", подчерта президентът, чийто мандат приключва. Така предупреди за пореден път да не се гласува за Марин льо Пен, кандидатката на крайнодесния "Национален фронт", посочва АФП. Льо Пен се обявява за излизане на Франция от Европейския съюз, "който ни бие и заключва с катинар" (по думите й - бел. ред.), тя осъжда и "дивата глобализация.""Невъзможно е, защото връщането към национална валута ще доведе до девалвация и загуба на покупателна способност, затварянето на границите ще доведе до загуба на работни места, защото национализмът ще доведе до подновяване на конфликтите", подчерта Франсоа Оланд.След като подписа декларацията, потвърждаваща европейския ангажимент на 27-те членки на общността (без Великобритания) 60 години след Римския договор, Оланд изтъкна пред журналисти направеното от френските власти по линия на ЕС през петгодишния му мандат.

 

 

"В течение на 5 години водих политика, според която Европа трябваше да се промени и тя се промени; според която Европа трябваше да напредне - и тя напредна; според която тя трябваше да остави Гърция в еврозоната, да е способна за нов отскок в икономиката чрез план за инвестиции", отбеляза той.Сега Европа трябва "да напредва още по-бързо", заключи президентът на Франция. 

 

(БТА)

 

Четете още: Унгария напълно затваря границите си за мигранти

 

Коментари

Новини Варна