IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
11:13 | 25 март 2017
Обновен: 15:17 | 7 април 2024

Варшава се ядоса на ЕС: Отнасяте се несериозно към нас!

Министър Вашчиковски се изказа срещу "ЕС на различни скорости"

По материала работи: Слав Велев
Варшава се ядоса на ЕС: Отнасяте се несериозно към нас!

 

Полското правителство иска в ЕС да се отнасят сериозно към интересите на Варшава. Това заяви полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски в интервю за германското списание "Шпигел", предаде ТАСС.

 

Според министъра ЕС преди всичко извлича ползи от членството на Полша. "80 цента от всяко евро, което получаваме, се връща обратно на запад", заяви той. "Само Германия е продала в Полша стоки за 55 милиарда долара."

"Разбираме, че влиянието и икономическият ни потенциал са по-малки, отколкото на Германия, но искаме да се отнасят сериозно към нашите интереси", каза Вашчиковски, цитиран от БТА.

 

По думите му те в момента не се отчитат в ЕС, "например в енергийната политика, що се отнася до изграждането на газопровода Северен поток-2 или в областта на климатичните промени". "Много от малките страни (в ЕС) вече бяха принудени да изпитат на гърба си как се погазват интересите им, не само Полша го е преживявала", заяви Вашчиковски.

 

Министърът разкритикува решението на ЕС за председател на Европейския съвет да бъде назначен Доналд Туск. По думите на Вашчиковски германският канцлер Ангела Меркел на практика е изпратила "политическа директива на другите държави членки", като е заявила в Бундестага, че би се радвала Туск да бъде преизбран.

 

За отношенията с Русия Вашчиковски каза: "Разбира се, ние сме за диалог с Москва, но, за съжаление, сме доста песимистични по отношение на резултатите от това".

 

Министърът се изказа и срещу "ЕС на различни скорости". По думите му различните скорости ще доведат до това, че ще се образува група на лидери, които ще господстват над останалите членове.

 

Dnes.bg

 

 

Четете още:   В Полша арестуваха 11 души след гола демонстрация и убийство на овца в бившия лагер „Аушвиц“

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна