IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
12:24 | 27 март 2017
Обновен: 10:17 | 25 април 2024

Какви мандати получават партиите във Варна след вота

Преференциите сработват в две от кандидатските листи

По материала работи: Борис Проданов
В чувалите с бюлетините е вотът на варненци, които избраха своите депутати в неделя. Снимка Пламен Гутинов

Предсрочният парламентарен вот вече е в миналото, а резултатите във Варна (вкл. и изчисляването на преференциите) на база 100% от протоколите на СИК бяха своевременно оповестени от Районната избирателна комисия.

 

С 33,01% или 69 438 гласа на първо място е ГЕРБ. Коалиция „БСП за България“ има 24,96% (52 516), ВОЛЯ – 11,76% (24 737), Обединените патриоти – 9,25% (19 249), ДПС 6,21% (13 061). Това са резултатите на партиите, които имат процентите в страната, за да станат парламентарно представени в 44-ото Народно събрание.

 

От ЦИК не са обявили резултати на база 100% от обработените протоколи от СИК и РИК. Но интересно за варненци е коя партия колко депутата ще вкара след вота Варна.

 

Оказва се, че това не е проста математика. Коментар за Медийна група „Черно море“ направи секретарят на РИК – Варна, Мария Тодорова. Въпреки безсънната нощ в Двореца на културата и спорта, тя беше любезна да ни обясни, че разпределението на партийните мандати във Варна се прави от ЦИК въз основа на всички реално подадени гласове в страната и изчисляването на т.нар. „остатъци“ от различните многомандатни избирателни райони.

 

Общо в 44-ия Парламент от Район №03 – Варненски, влизат 15 народни представители.

 

Какъв е броят на мандатите на партиите и кои са имената на новите ни избраници, може да каже официално само ЦИК. Това ни обясни още Мария Тодорова. Според нея крайните резултати с интересуващите ни цифри ще бъдат обявени най-късно в четвъртък.

 

Със сигурност преференциалният вот сработва в партия ВОЛЯ (№6) в бюлетината, където 6-ият Симеон Найденов става втори. Преференциите сработват при положение, че дадена партия получи повече от 1 мандат в съответния МИР.

 

В коалицията „БСП за България“ (№10 в интегралната бюлетина) 22-ият Иван Иванов измества втората – проф. Анелия Клисарова. По схемата 10/10 десетата Людмила Петкова е събрала 3394, които обаче не стигат. Минимумът за пренареждане на листата е 3670 гласа.

 

В ГЕРБ (№11 в бюлетината) единадесетият Даниела Панайотова е с 4196 преференции, които също не са достатъчни.

 

По предварителни изчисления във Варна ГЕРБ ще има 6 мандата, „БСП за България“ – 4, по два Патриотите и ВОЛЯ и 1 остава за ДПС.

 

Ето и евентуален списък на депутатите от Варненско:

 

ГЕРБ

Лиляна Павлова

Таня Петрова

Павел Христов

Красен Кралев

Стоян Пасев

Нели Петрова

(Ако ГЕРБ състави кабинет и досегашните министри Лиляна Павлова и Красен Кралев попаднат в него на техните места влизат директорът на библиотеката Емилия Станева-Милкова и световният шампион по кик-бокс Владимир Вълев – Питбула.)

 

БСП

Стефан Данаилов

Иван Иванов

Анелия Клисарова

Георги Андреев

(При положение, че Стефан Данаилов предпочете да влезе от столичния 25-и МИР, депутат става Александър Паунов.)

 

ВОЛЯ

Веселин Марешки

Симеон Найденов

(Ако Веселин Марешки влезе от столицата, на депутатската банка сяда и Андон Дончев.)

 

Обединени патриоти

Валентин Касабов

Николай Александров

 

ДПС

Ерджан Себайтин

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Кой спечели изборите във Варна при 100% обработени протоколи

Коментари

Новини Варна