Плевнелиев пита: Кой пише историята? Путин, Тръмп, Ердоган...
Президентът с книга за геополитическите промени: "Студен мир"
Публикувана: 18 May 2017 | 21:34

"Ще видите много силни лидери. Те искат зависими медии, пропагандират. Но не е важно какво ще направят силните лидери, а какво показва историята, че се случва след края на тяхното водачество – разрушение. Силни лидери са тези, които градят силни институции". Това каза президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев по време на интерактивна дискусия в Американския университет в България, на която присъстваха над 100 души.Пред тях той сподели, че историята се случва пред очите ни и кой би си представял, че милиони мигранти ще прекосяват границите и ще стигнат до сърцето на Европа или че Великобритания ще поиска да излезе от Европейския съюз.

 

"Големият въпрос е кой пише историята – Путин, Тръмп, Ердоган? Ние сме свидетели на рекорден брой кризи, сред които миграция и терористични атаки, създаващи нова геополитическа обстановка. За да има мир, трябва да има правила, които да са еднакви за всички. Живеем в интересни времена, във времена на студен мир", продължи той.Според него, ние в момента нямаме истински мир, но не искаме и война.

 

"В такива времена няма война, но има конфронтация и дестабилизация. Много страни са в студени конфликти. Според него това е много удобен, евтин и ефективен начин да подчиниш една държава. Ето защо, ние трябва да тръгнем в друга посока.За да има устойчив мир, трябва да има правила и регулации, за чието спазване да се грижат добре работещи международни институции. Проблемите не се решават с политически двустранни споразумения. Само две страни няма как да разрешат глобални проблеми. Днес ние трябва да разберем, че имаме нужда от многостранни спогодби, за да има устойчив мир. Толкова е лесно да дестабилизарш, а толкова е трудно е да градиш. Лесно е да спечелиш война, трудно е да спечелиш мир", заяви той пред участниците.

 

Плевнелиев обърна поглед към успешните държави, които се делят на два типа – или притежават природни ресурси, или силни институции. Ключът към устойчив мир, според него, е интеграцията между нациите, а тогава няма как да има война. Международните институции играят ключова роля за устойчив мир.Той смята, че създаването на Европейския съюз е най-уникалният проект в историята на човечеството за осигуряване на траен мир."ЕС не е бюрокрация. Това са институции, които следват правилата и ги прилагат. Ние сме свидетели на най-дългия период в историята на Европа без война", настоя той.

 

"За мен правилната посока на България е още от времето на Левски – да бъдем равни в Европа. Но това зависи от всички нас. Трябва да мечтаем и да работим здраво. Трябва да споделяме знанията си. Трябва да бъдем подготвени за промени. Технологиите се развиват, след 10 години ще живеем по съвсем различен начин, много хора ще останат без работа, неравенството ще нарасне, което е предпоставка за конфликти. Ето защо имаме нужда от силни лидери, силни институции и силни граждански общества", каза в заключение Росен Плевнелиев.Мащабните геополитически промени бяха тема на дискусия в Американския университет в България, в Центъра за образование и култура "Илиев" в София, пише "24 часа". На събитието Плевнелиев разкри пред присъстващите, че в момента пише книга, озаглавена именно "Студен мир".

 

dnes.bg

 

Четете още: Образованието на фокус в конвергентната програма

 

Още от: Политика

Коментари ( 0 )