IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
13:11 | 21 май 2017
Обновен: 23:18 | 10 април 2024

Италия е най-големият политически риск в Европа

На фона на изминалите избори в Европа тази година, Италия се изправя пред рисков сценарий, твърди анализатор

По материала работи: Юлиян Атанасов
Италия е най-големият политически риск в Европа

На фона на изборите, които се състояха в Европа, в момента Италия представлява най-големият политически риск за пазарите и инвеститорите, твърди анализатор, цитиран от CNBC.Това е резултат от политическия риск в останалите части на Европа според Нандини Рамакришнан, главен пазарен анализатор в JPMorgan Asset Management.През март холандците проведоха избори, на които бившият премиер Марк Рюте победи политическия си противник Герт Вилдерс, който е противник на Европейския съюз (ЕС). По-рано този месец центристкият кандидат Еманюел Макрон надви крайнодесния лидер на Националния фронт Марин льо Пен.

 

“С течение на годината видяхме, че холандските и френските избори доведоха то това, което бихме нарекли по-малко рисков и по-благоприятен за пазара резултат”, обясни анализаторът. “А всъщност всичко това е базирано на евроскептицизма и Макрон, като победител, не представлява най-големият евроскептичен риск във Франция”.Въпреки това данните в Италия показват, че подкрепата за еврото е малка, а ако бъде свикан референдум, мнозина биха гласували за премахване на валутата.

 

“Това може да бъде потенциално катастрофално за паричния съюз, за Европейския съюз. Не можете просто да изоставите еврото, но да не изоставите ЕС”, обяснява тя.Рамакришан не е единствената, която има притеснения относно Италия. Фабио Фиос, икономист на Barclays, твърди, че Италия рискува да попадне в политическа парализа, ако не приеме по-добра система за гласуване преди изборите през следващата година. По думите му е възможно през следващите месеци да се стигне до по-големи рискове и проблеми.

 

“Ситуацията може да не доведе до голяма криза, като през 2011 г., но ще изисква значителна политическа промяна”, обясни той. Доходността по 10-годишния италиански дълг се увеличи от 1,5% до 2,1% през последните 12 месеца. Тя достигна малко над 2,5% в средата на март.Волфанго Пиколи, съпрезидент на Teneo Intelligence, предупреди, че най-вероятният избор от парламентарните избори догодина ще е “съшит” парламент.“Има голяма вероятност да не бъде постигнато споразумение за нов избирателен закон, като по този начин Италия ще бъде принудена да отиде на избори при сегашните изборни закони”, обясни още той.

 

investor.bg

 

Четете още: Протест в Мадрид с искане за оставка на премиера

 

Коментари

Новини Варна