IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
16:35 | 21 май 2017
Обновен: 17:18 | 17 април 2024

Радев: Връщането на казармата към момента няма как да стане

Той призова властите да се фокусират върху проблемите на кадровата армия

По материала работи: Юлиян Атанасов
Радев: Връщането на казармата към момента няма как да стане

Предложението за наборна военна служба има своите положителни страни, но към момента няма как да бъде реализирано, настоя пред БНР президентът Румен Радев, във връзка с предложението на военния министър Красимир Каракачанов да бъде възстановена наборната военна служба."По-скоро трябва да се фокусираме върху проблемите на кадровата армия", заяви държавният глава.

 

"Първо - хората са висшия приоритет в армията и това трябва да бъде ясно. Ние в момента концентрираме огромни за нашия бюджет ресурси в придобиването на техника. Това отдавна трябваше да стане. Изключително важно е да гарантираме интересите на хората в отбраната. Без тях, техниката няма никакъв смисъл", посочи Радев.По думите му в тригодишната бюджетна прогноза средствата, отделяни за отбрана, като политика спрямо хората, са символични.

 

Радев настоя, че изтеглянето на доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили от Каракачанов, е абсурдно."Не можем да очакваме болният да оздравее, ако се скъса диагнозата", аргументира се той.Президентът заяви, че се е стигнало до днешното състояние на армията, точно заради дългогодишното производство на "розови доклади", които замитат проблемите."Тези доклади само дават индулгенции на политиците, когато взимат решение по отношение на армията. Проблемите на армията могат да бъда решавани, само когато говорим истината и когато обсъждаме и решаваме реалните проблеми на армията", каза държавният глава.

 

"Изводите наистина са изключително тревожни. Те са реални, особено по отношение на човешкия фактор. 20% некомплект. Това е изключително много", допълни той.По думите на държавния глава при войнишкия състав този некомплект е 30%."Да не говорим за социалния статус на военнослужещите. Те също са важни. Имат важни задачи", посочи Радев.Според него този доклад не задълбава поради неговата откритост в други важни проблеми. По думите му, ако с е задълбае в състоянието на техниката и въоръжението, ще се стигне до още по-тревожни констатации.

 

"Давам само един пример. От всички изтребители МиГ – 29, които летят в момента, от две години би трябвало те да са на земята. Всичките летят с удължен ресурс, който върши нашият инженерно-технически състав по решение на командването на ВВС", обясни президентът и настоя, че това не е задължение на този състав.Радев подчерта, че проблемите са сложни и не търпят отлагане. Според него министърът на отбраната Красимир Каракачанов е опитен политик със сериозен опит в Комисията по отбрана и изрази убедеността си, че той познава добре проблемите на въоръжените сили.Според върховният главнокомандващ Красимир Каракачанов ще бъде един добър министър на отбраната, тъй като му личи, че милее истински за армията.

 

bgonair.bg

 

 

Четете още: Киприяновата молитва – чудният Божи лек! И чудесата са...

Коментари

Новини Варна