IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
15:47 | 21 май 2017
Обновен: 08:50 | 7 април 2024

САЩ ще въоръжава Саудитска Арабия с оръжия за над 110 млрд. долара

Очаква се да се увеличи способността на кралството да допринася за антитерористичните операции в региона

По материала работи: Юлиян Атанасов
САЩ ще въоръжава Саудитска Арабия с оръжия за над 110 млрд. долара

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кралят на Саудитска Арабия Салман подписаха в Рияд серия от споразумения, с които се затвърждава военното и икономическото им партньорство, предаде „Ройтерс”, цитирана от EkipNews.bg. Сред е тях е и най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка за доставка на американски оръжия и военно оборудване на Саудитска Арабия. Споразумението е на стойност 110 млрд. долара и влиза в сила веднага. В подписания документ е записано, че се предвиждат допълнителни продажби на оръжие за Рияд за 350 млрд. долара през следващите 10 години. В изявление след церемонията Тръмп каза, че става въпрос за „огромни инвестиции в САЩ”. От Белия дом обясниха, че военното оборудване ще помогне за „дългосрочната сигурност на Саудитска Арабия и региона на Персийския залив”, които са изправени пред заплахите на Иран.

 

Очаква се също така да се увеличи способността на кралството да допринася за антитерористичните операции в региона, което ще намали тежестта върху американските военни да извършват такива операции, обясниха още от администрацията на Доналд Тръмп.Държавните лидери на двете държави подписаха споразумения и в областта на икономиката.

 

От Белия дом определиха, че дебюта на президента Доналд Тръмп на международната сцена в арабска държава показва ангажимента на САЩ към партньорството със страните от Персийския залив. Доналд Тръмп е на първото си международно пътуване от встъпването му в длъжност. Първата спирка е приятелски настроената Саудитска Арабия. След това, американският държавен глава ще посети Израел, където са планирани разговори с премиера Бенямин Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас. Сред основните теми е бъдещето развитие в Иран след президентските избори.

Четете още: Арктика се топи, нали? Учени откриха причината

 

Коментари

Новини Варна