IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
10:19 | 22 май 2017
Обновен: 08:07 | 27 февруари 2024

Член на ВСС: Проблемът на съдебната власт е, че е политически конструиран орган

Това позволява да бъде инфектирана с партийно и нелегитимно влияние, каза Калин Калпакчиев

По материала работи: Юлиян Атанасов
Член на ВСС: Проблемът на съдебната власт е, че е политически конструиран орган

Големият проблем на съдебната власт е, че тя е политически конструиран орган. Това позволява цялата съдебна власт да бъде инфектирана с партийно и нелегитимно влияние, категоричен бе членът на ВСС Калин Калпакчиев пред Bulgaria ON AIR.Запитан за наличието на политичeска намеса в работата на ВСС той отсече, че парламентарната квота не може да продължи да съществува. По думите му скандалът от последните седмици със срещата между главния прокурор и бизнесмена Сашо Дончев илюстрира този проблем. "Не е вярно, че няма регламент за подобни срещи. Такъв тип срещи са недопустими, защото уронват престижа на съдебната власт. Всеки конкретен случай трябва да бъде оценен индивидуално и да се отсее истината от неистината", коментира Калин Калпакчиев в "България сутрин".Магистратът е на мнение, че "ЦУМ-гейт" ще отмине, както е отминало подслушването в Банкя, "Яневагейт" и много други случаи, които по думите му не получават адекватен отговор.

 

Според Калпакчиев председателят на ВКС трябва да бъде лидер на съдиите. "Г-н Лозан Панов опитва публично да постави на масата пред всички власти важните въпроси, които трябва да имат разрешение", отбеляза той.Според него е несериозна тезата, че някой иска да овладее съдебната система. Калин Калпакчиев се обяви за обществен контрол върху прокуратурата. "Имаме безконтролна прокуратура, която се назначава по политически начин. Процедурата по назначаване на главния прокурор определя неговата зависимост", посочи той и добави, че се цели истинските проблеми да бъдат омъглени в изкуствено създадени лични битки.

 

bgonair.bg

 

Четете още: 7 села в Пернишко имат повишена радиация във водата, властите знаят от година и мълчат

Коментари

Новини Варна