IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
11:19 | 24 май 2017
Обновен: 13:24 | 6 февруари 2024

Кои са основните препоръки на ЕК за България?

Невъзможността на младите да се включат на пазара на труда

По материала работи: Слав Велев
Кои са основните препоръки на ЕК за България?

Нарастващата разлика между най-бедните и най-богатите 20% от населението в България се е увеличила от 6,1 до 7,1 пъти за периода 2012-2015. Това коментира икономистът от Института за икономически изследвания към БАН Едуард Маринов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По думите му социалното неравенство в България нараства, но ако се погледне статистиката за целия свят, може да се види, че то не се разширява с толкова бърз темп.

Невъзможността на младите хора да се включат активно на пазара на труда е сериозен риск пред българската икономика, който проблем обаче не е толкова скъпо да бъде решен, подчерта още той. 

Икономистът отбеляза и оценката на ЕК по повод проведените в България стрес тестове на банки, застрахователни компании, пенсионни фондове, която констатира, че те не са били достатъчно консервативни. Маринов отбеляза обаче краткия срок на провеждане, както и че резултатите в България са по-добри в сравнение с някои от старите държави в еврозоната.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна