IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
12:56 | 26 май 2017
Обновен: 08:05 | 7 април 2024

Папа Франциск прие президента Румен Радев

Поводът - Денят за славянската култура и писменост

По материала работи: Слав Велев
Папа Франциск прие президента Румен Радев

Президентът Румен Радев бе приет от папа Франциск предаде NOVA. Поводът за аудиенцията е традицията всяка година папата да приема прeдставители на страната ни за Деня за славянската култура и писменост.


Tази година срещата на върха на НАТO и откриващата се в Сицилия среща на лидерите от Групата на седемте отмести датата. В делегацията, освен вицепремиерите и министрите на външните работи и отбраната, са емблематични за българската култура лица.
 

Румен Радев е вторият български президент на България когото папа Франциск приема, а за българския президент това е второто посещение във Ватикана. Само преди два месеца той бе сред европейските лидери, които се срещнаха с главата на Римо-католическата църква по случай юбилея на Римските договори.
 

Дългогодишна е традицията Папата да приема българска делегация за празника на славянската култура. Инициативата е от българска страна, а през последните години това започна да прави и Македония. 
 

На 24 май Папа Франциск прие Донал Тръмп и датите за срещата с българската делегация бяха разместени. Румен Радев подари на Папата икона на Светите Братя Кирил и Методий, които за католическата църква са и патрони на Европа. Българският президент ще се поклони  на гроба на свети Кирил в античната базилика "Сан Клементе".
 

По-късно през деня президентът и българските представители ще обиколят свързаните с българската култура места във Вечния град между които е и църквата "Санта Мария Маджоре" където римският император е благословил кирилицата.

Коментари

Новини Варна