Краят на един 44-годишен "брак"
Британското правителство и EK започват исторически преговори по Brexit
Публикувана: 19 Jun 2017 | 10:05

Почти година след референдума във Великобритания за членството в Европейския съюз в Брюксел днес започват преговорите за Brexit. Това става в сложен контекст за британския премиер Тереза Мей, отслабена от неуспешното представяне на нейната Консервативна партия на парламентарните избори и от критиките за реакцията на Мей след пожара в жилищен небостъргач в Лондон, взел много жертви, предаде AFP, цитирана от БТА.На 23 юни 2016 г. британците подкрепиха с близо 52 процента от гласовете напускане на Евросъюза. Това предизвиква изумление сред съседите им и политически сътресения в Обединеното кралство, вторичните трусове от които продължават се усещат и до днес.

 

Британският министър за Brexit Дейвид Дейвис ще се срещне тази сутрин с ръководителя на преговорния екип на Европейската комисия Мишел Барние в Брюксел, за да започнат разговори за разтрогването на продължил 44 години брак. Първият етап от преговорите ще е посветен на постигането на споразумение по три приоритетни за 27-те останали страни в ЕС теми: съдбата на европейските граждани, установили се във Великобритания и на британците, живеещи в ЕС; въпроса за ирландската граница и уреждането на "финансовия въпрос" - покриването от Лондон на всички поети от него финансови ангажименти в ЕС.

 

Двайсет и седемте от ЕС настояха преговорите да се съсредоточат първо върху тези ключови три пункта в името на добре организираното и спокойно излизане на Великобритания от съюза, докато Обединеното кралство искаше от самото начало да се водят успоредни преговори за бъдещите отношения с ЕС.Очаква се Великобритания да се отдели от ЕС в края на март 2019 г., две години след като на 29 март министър-председателката Тереза Мей задейства процедурата по напускане. Мишел Барние иска първата фаза да приключи между октомври и декември. Ако на този етап 27-те преценят, че е налице достатъчен напредък, те ще се съгласят да започнат паралелни преговори за отношенията с Лондон след Brexit.

 

Барние иска също "към октомври 2018 г." да бъде финализирано споразумение едновременно за напускането на Великобритания и за очертанията в общи линии на бъдещите отношения с Лондон, като се приемат и евентуални преходни мерки, така че раздялата да не бъде твърде рязка и болезнена.Този график предвижда шестмесечен период за ратифициране от Европейския и от британския парламент.Преговорите ще се водят открито и документите ще бъдат публични, гарантираха преди време от Европейската комисия. Във връзка с този ангажимент беше създадена и специална страница, на която всеки може да се запознае с постигнатото досега. На сайта вече са публикувани първите опорни точки, на които ще се опрат Барние и Дейвис в разговорите си за Brexit.

 

Темата за Brexit ще бъде водеща на Европейския съвет, който ще се проведе на 22 и 23 юни в Брюксел. Британският премиер Тереза Мей подаде заявление за желанието на Лондон да напусне ЕС в края на март. Досега обаче официалните разговори във връзка с това не са започнали. Една от причините бяха и предсрочните избори, които се проведоха в Обединеното кралство на 8 юни.Консерваторите изгубиха своето мнозинство в парламента след изборите и сега все още се водят преговори за съставянето на кабинет. В Европейския парламент вече коментираха, че политическото положение във Великобритания носи несигурност за преговорите за Brexit.

investor.bg

 

Четете още: Американският флот потвърди смъртта на седемте моряци, загинали край Япония

 

Коментари ( 0 )