IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
14:18 | 20 юни 2017
Обновен: 02:52 | 10 април 2024

Все повече стари хора във Варна се оплакват от домашно насилие

В подобно положение са и немалко инвалиди с физически и ментални увреждания

По материала работи: Ставри Таргов
Все повече стари хора във Варна се оплакват от домашно насилие

През последните години има тенденция все повече стари хора да се оплакват от домашно насилие. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ Анна Николова, управител на фондация „SOS – семейства в риск“. Става дума за системен тормоз вкъщи от дъщери, синове и близки роднини, уточни тя. Подобни конфликти са тежки и трудно разрешими. Още повече, че и самите потърпевши рядко проявяват инициативата да ни се оплачат, поясни Николова.

 

Тенденция за засилване на тормоза има и върху инвалидите с физически и ментални увреждания. В някои случаи те са поставени в абсолютна зависимост от настойника им. Като цяло положението с домашното насилие у нас е два-три пъти по-тревожно в сравнение с другите страни от ЕС, каза управителят на неправителствената организация. Според статистиката близо 1 млн. от жените у нас са били потърпевши от него поне веднъж в живота си.

 

Във Варна има само 1 Кризисен център за жертви на домашно насилие с капацитет 10 места. В него се приемат хора от цялата страна. Местата наистина са малко, но в страната има добре разработена мрежа от организации, които си помагат по проблема, поясни Николова. Освен това община Варна има местна дейност за 20 места и жителите на морската столица могат да разчитат на адекватна и навременна подкрепа.

 

Много важни за нас са консултантските услуги за психологична, правна и социална подкрепа. Мнозина имат нужда от точно такава помощ, а не от настаняване в кризисен център, каза още Николова.

 

Тя цитира статистика, според която във Варна съдебните дела за домашно насилие за година са над 200. Проучване, направено пред 3 години в 11 градове на страната, показва, че във Варненския съдебен район тези дела са най-многобройни.

 

Известно е, че мнозина се страхуват да се оплачат от домашно насилие заради заплахите от страна на близките, но вината и срамът не са добър съветник. Хората могат да ни търсят свободно на тел. 052 609 – 677, обобщи Анна Николова.  

Иван Барбов

Ставри Таргов

 

Още във видеото    "Щрихи от утрото" (20.06.2017) - Увеличават ли се жертвите на домашно насилие?
 

 

Коментари

Новини Варна