IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
14:46 | 21 юни 2017
Обновен: 22:58 | 8 април 2024

Учени: 70% от отоплението на „Кайсиева градина“ може да се осигурява от слънцето

Това показва проучване, в което са обхванати 69 жилищни блока с обща застроена площ 285 000 кв.м

По материала работи: Пламен Янков
Учени: 70% от отоплението на „Кайсиева градина“ може да се осигурява от слънцето

70% от отоплението и подгряването на битова вода в кв. „Кайсиева градина“ във Варна може да се покрива от слънцето чрез прилагане на технологията на слънчевите топлофикации. Данните са от проучване, реализирано от неправителствена организация в сътрудничество с чуждестранни експерти. За варненци това означава възможност за осигуряване на чиста топлинна енергия без вредни емисии и фини прахови частици, както и независимост от вноса на горива.

 

Проучването бе представено на Черноморските дни на интелигентната енергия, които се провеждат по инициатива на областната администрация във Варна. Форумът е под мотото „Чиста енергия за чисти градове и региони – съвместни инициативи за устойчиво бъдеще“.

 

Слънчевите топлофикации представляват системи от взаимосвързани термални соларни колектори(те са много различни от фотоволтаиците), които произвеждат целогодишно топлинна енергия за отопление и битова гореща вода. Разпространени са най-вече в Северна и Западна Европа и най-вече в Дания. „При нас има малко слънце, но се стараем да го използваме ефективно“, каза на пресконференция датчанинът Пер Алекс Сьоренсен, един от доайените на технологията. „В моята страна днес по този способ работят 11 топлофикационни дружества, свързващи от 200 до 15 000 потребители. Тези дружества обаче са собственост на гражданите, които ги управляват чрез кооперативи“, обясни той.

 

За постигане на максимален ефект сградите трябва първо да са санирани. Топлофикационните слънчеви колектори се монтират на плоските им покриви или по „калканите“ на южните фасади, бидейки част от топлоизолацията. Топлинната енергия може да се съхранява сезонно чрез топлинни буфери, вградени в земята в околоблоковите пространства. Изтласкването става чрез термопомпи.

 

Според експертите средствата, вложени в новата технология за 1 жилищен блок, се възвръщат за период 10 – 12 години, стана ясно още на пресконференцията. В проучването за „Кайсиева градина“ обаче няма данни колко би струвало отоплението на квартала по авангардната технология. 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна