IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
12:25 | 22 юни 2017
Обновен: 04:10 | 20 април 2024

Статистика: 36% от децата ни нямат пари и за 1 книга

БСП иска помощи и за учениците от 2, 3 и 4-ти клас

По материала работи: Юлиян Атанасов
Статистика: 36% от децата ни нямат пари и за 1 книга

36% от децата нямат възможност да си купят и една книга на година, 41% от малчуганите нямат възможност да отидат на училищна екскурзия или да участват в друго платено мероприятия. Тези данни изнесе соцдепутатът Анелия Клисарова. Тъжната българска действителност сочи още, че 40% от децата не могат да си купят втори чифт обувки, а 2 на сто дори нямат място вкъщи, където да четат и пишат.Заради това БСП иска еднократни помощи да се дават не само на първолаците, ами и за децата от втори, трети и четвърти клас.Сумата е по 250 лева на дете, което означава, че годишно, по сметките на социалистите, ще глътне 30 милиона лева от бюджета.

 

Законово промяната, ако бъде подкрепа в парламента, ще бъде записана в Закона за семейните помощи за деца."Бедността и социалното разслоение на нашето общество е факт, 22% от населението живее под прага на минимума“, коментира Клисарова."Над 6 хил. деца са отпаднали от образователната система между 1 и 4 клас. Трябва да вземем бързи, своевременни мерки“, допълни тя.

 

Автор: Камелия Цветанова

dnes.bg

 

Четете още: Българите начело в ЦИЕ по селфи снимки и споделяне на кадри и видео

 

Коментари

Новини Варна