IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
15:43 | 25 юни 2017
Обновен: 10:57 | 9 април 2024

Германският Макрон суперзвезда: Ще управлява ли Кристиан Линднер редом до Меркел

Лидерът на FDP съживи "вмирисания труп" на партията, който наследи, и е много вероятно да е следващият коалиционен партньор на CDU, според Bloomberg

По материала работи: Юлиян Атанасов
Германският Макрон суперзвезда: Ще управлява ли Кристиан Линднер редом до Меркел

Всички проучвания и оценки показват, че канцлерът на Германия Ангела Меркел ще спечели четвърти мандат на изборите през септември. Големият въпрос обаче е с коя партия ще управлява тя този път, пише Леонид Бершидский в свой анализ за Bloomberg.

 

Свободната демократическа партия (FDP) набира скорост, а лидерът ѝ Кристиан Линднер се налага в общественото пространство като германския Еманюел Макрон. „Във Франция добре изглеждащият, красноречив реформатор на 39 години спечели изборите. Аз съм на 38 години“, коментира Линднер в своя реч, изнесена на 20 юни по време на Деня на индустрията в Берлин. С излъскания си дизайнерски вид и дрезгав глас Линднер се изявява като рок звезда в политиката. Франция си избра една такава, но Германия винаги е подхождала с внимание към тези образи, посочва Бершидский. Само че точно той буквално върна от оня свят иначе уважаваната партия, която е била част от управляващите коалиции в Германия през 48 от 68-те години германска политическа история след Втората световна война.

 

FDP винаги е защитавала максимата „свободни хора, свободни пазари“, но до 2013 г. повечето германци търсеха някакво друго послание. Така FDP беше омаловажена до „партията на юристите и зъболекарите“. През същата година партията не успя да влезе в парламента за първи път в историята си. Неслучайно Кристиан Линднер коментира малко след това, че е наследил „миризлив труп“.През 2017 г. обаче партията вече се радва на вълна от неочакван успех. Тя се представи добре на последните регионални избори в провинциите Шлезвиг-Холщайн и Северен Рейн-Вестфалия, където е и родното място на Линднер. Вотът, който FDP събра там, е и рекордно добро постижение за партията.

 

И в двете провинции свободните демократи станаха коалиционен партньор на Християндемократическия съюз на Меркел (CDU). Според предварителните проучвания на общественото мнение FDP и CDU няма сами да постигнат мнозинство на федерално равнище. Коалицията би била възможна с подкрепата на Зелените. Лидерите на партията вече намекнаха, че са отворени за такъв алианс при определени условия, сред които и легализирането на гей браковете.

 

Формата на бъдещата управляваща коалиция в Германия е от изключително значение, посочва се в анализа. Партиите обикновено изготвят доста дълги и заплетени споразумения, с които очертават съвместната си законодателна програма. Споразумението между сегашните коалиционни партньори – CDU и Социалдемократическата партия (SPD) е в обем 185 страници. В резултат сегашното правителство на Меркел има отчетлив социалистически характер. Политиците от CDU и SPD обаче са уморени от този съюз. И двете партии търсят начини да намерят път към постигане на самостоятелно мнозинство. Това е по-трудна задача за SPD, подкрепата за която спада, поне според социологическите проучвания, и по-лесна за CDU благодарение на възстановяването на популярността на Ангела Меркел в последните месеци.

investor.bg

 

Четете още: Заболелите от холера в Йемен вече са над 200 000

 

Коментари

Новини Варна