IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
13:04 | 27 юни 2017
Обновен: 13:12 | 15 април 2024

Златева зове: Спокойствие за председателството ни!

Нито министър, нито директор вземал сам решения за НДК

По материала работи: Юлиян Атанасов
Златева зове: Спокойствие за председателството ни!

Бившият вицепремиер Деница Златева заяви, че е много важно да се успокои ситуацията след уволнението на директора на НДК Мирослав Боршош и промените в Съвета на директорите. Като мотиви за тази стъпка спрямо Боршош настоящият ресорен министър Лиляна Павлова посочва системно неизпълнение на указанията и поставяне под съмнение на доброто управление на дружеството. От своя страна в социалните мрежи бившият вече директор коментира, че отказва да подписва нови обществени поръчки и говори за поставяне на условия, които не отговарят на правилата и закона.

 

"Нека да оставим, ако има наистина сигнали и проверки, ресорните и компетентните органи да си свършат работата, така че екипите да имат спокойствието да могат да подготвят председателството", призова бившият вицепремиер за европредседателството, която коментира и своята работа в рамките на служебния кабинет "Герджиков". По думите й всички дейности, които са били свързани с преустройството и модернизацията, както и с адаптацията на сградата на НДК за нуждите на председателството на Съвета на ЕС, са определяни и обсъждани в много широки формати. "Това не е било еднолично решение – нито на мен като принципал на дружеството и ресорен вицепремиер, а още по-малко на изпълнителния директор или на висшия мениджмънт на НДК", подчерта Златева пред БНР.

 

Тя каза още, че подготовката на едно председателство не се извършва нито само от ресорния министър или само от изпълнителния директор, а зад тях стоят изключително много хора, които работят. Ние не сме се занимавали с увеличение на капитала или възлагане на други допълнителни дейности по вече действащи обществени поръчки. Нашата основна задача беше в едно тясно сътрудничество с всички институции да финализираме допълнителни изисквания, защото обхватът на ремонта на НДК от 2016 г. е правен на базата на идеен, а не на технически проект, подчерта Деница Златева. По-думите ѝ, това е така, тъй като в предишното правителство на Бойко Борисов се е взело решение обществената поръчка, техническото задание, да бъде правено на базата на идеен проект.

 

Тъй като технически проект не е бил правен, това наложи в рамките на три месеца и със строители, и с възложители, и с всички други институции да обсъдим и приемем необходимите допълнителни дейности, така че да отговорим на изискванията за провеждане на събития от председателството, обясни бившият вицепремиер за европредседателството.По думите й обхватът, който са предложили строителите и работната група, е бил по-голям, отколкото средствата, които са отпуснати.

 

dnes.bg

Четете още: Oгpaничaвaнe нa плaщaниятa в бpoй дo 1000 лeвa: Kaĸъв щe бъдe eфeĸтът?

 

Коментари

Новини Варна