IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
16:55 | 14 юли 2017
Обновен: 10:30 | 21 април 2024

Във всички посолства и консулства на Турция почитат жертвите на опита за преврат

Истинският герой в този ден беше турският народ, заяви във Варна генералният консул Ниязи Еврен Акйол

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Освен в страната, във всички посолства и консулства на Турция в различните държави, ще бъдат почетени жертвите на опита за преврат на 15 юли миналата година. Истинският герой в този ден беше турският народ, заяви във Варна генералният консул на републиката в Бургас Ниязи Еврен Акйол. По този повод ние ще честване 15 юли като победа на демокрацията в Турция, заяви той. Събития по този повод в България ще има в София и Бургас. „Бомбардировките подтикнаха много хора да излязат на улицата срещу агресорите, само със знамена в ръце. Затова ние ще почетем тяхната смелост и саможертва“, допълни той.


„Опитът за държавен преврат в Турция миналата година разтърси целият свят. Всички страни осъмнаха с тази новина, като първата информация беше, че група военни се опитват да съборят правителството. Разследването за 1 година обаче разкри много подробности около този акт. През онази нощ 250 бяха жертвите на тези, които опитаха да направят държавен преврат. Това е третият подобен акт в демократичната история на Турция, но за първи път извършителите насочиха оръжия срещу собствените си сънародници и отнеха живота на много от тях. Разследването показа, че зад тази инициатива, насочена срещу демокрацията, стои групировката ФЕТО, членовете на която се подчиняват на определени религиозни принципи. От 2013 г. започват да се вземат мерки срещу дейността на тази организация и срещу нейните източници на средства. Привържениците й, които са разкрити са уволнени от държавните структури. Когато разбират, че и членовете им, внедрени в армията на Турция ще бъдат разкрити, те се решават на опита за държавен преврат“ – разказа Ниязи Еврен Акйол.


Това са подробностите, до които е достигнало разследването до момента. Срещу 168 801 заподозрени се води съдебно преследване, 50 504 са задържаните под арест, 48 371 са обект на административен контрол. Те признават, че опитът за държавен преврат е разпореден от техния лидер. Разследването на опита за преврат и мерките, които се вземат срещу извършителите, са одобрени от Съвета на Европа, ООН и ОССЕ, отбеляза още Ниязи Еврен Акйол. Въпреки това той подчерта, че европейските партньори на Турция не проявяват нужното разбиране и усърдие в сътрудничеството. „В много от европейските страни осъждането на преврата дойде дни и седмици след самия акт. Все още вместо да ни съдействат, много от страните не оказват подкрепа“, допълни Ниязи Еврен Акйол. 


Дипломатът уточни, че по темата за наличие на училища и фирми на ФЕТО се води много близък и добър диалог и с правителството на България. Той коментира, че подобни училища и фирми има в 150 държави по света.


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна