IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
17:52 | 15 юли 2017
Обновен: 12:37 | 10 март 2024

Къде е мястото на България в новата стратегия за отбрана на ЕС?

Отбранителната ни индустрия използва израелския опит в технологиите и научните изследвания

По материала работи: Юлиян Атанасов
Къде е мястото на България в новата стратегия за отбрана на ЕС?

Обща стратегия по въпроса за колективната сигурност на ЕС като Европейския фонд по отбрана ще доведе до намаляване на излишните разходи и увеличаване на ефективността в борбата с тероризма и новите заплахи, пред които е изправена Европа. България трябва да има ключова роля при разпределението на средствата от този фонд.Това е мнението на Давид Леви, съпредседател на Сдружение „Българска отбранителна индустрия“, изказано в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

 

„Към момента всяка европейска държава решава своите проблеми, свързани със сигурността, индивидуално. Това води до неефективни и често противоречащи си решения, липса на стандартизация в ЕС. Новата стратегия за отбрана се отнася до начина на харчене и начина на производство от страна на отбранителната индустрия на европейските страни. Това не е нова стратегия за водене на война, а по-скоро за средствата, с които ще се води евентуална война“, посочи Леви.Според него заплахата за ЕС произтича от сблъсъка на цивилизациите, които той определи като сблъсък между евроатлантическите ценности и настъпващите цивилизации от Изток.

 

“Те имат същия интерес, както през последните 1500 години – да завладяват нови територии и ресурси“, посочи той и уточни, че сега това е на ново технологично ниво, на ново ниво на финанси. – Отбранителната индустрия  става все по-технологична, все по-малко значение имат стоманата и барута, а по-голямо значение има човешката мисъл – компютъра и софтуера, високите технологии, свръхчувствителните оптики, така че технологиите и научните изследвания са ключови в стратегията за отбраната на ЕС.“

 

В интервю за Bloomberg TV Bulgaria Боаз Натан от Израелската държавна компания за аерокосмическа индустрия (Israel Aerospace Industries, IAI) коментира, че в последните години в Централна и Източна Европа се наблюдава ускорено развитие в сферата на военната индустрия.По думите му това се случва в областта на протововъздушната отбрана, при бойните изтребители и радари за наблюдение. “Развитие има и в сферата на националната сигурност и киберсигурността”, посочи Боаз Натан.Той информира, че компанията IAI работи с България по проект за 3D радари, които да заменят старите радари на българските въоръжени сили.

 

Израелският специалист е на мнение, че технологията, с която работи израелската фирма, трябва да допренесе и да подпомагне българската държава, като от кооперирането ще спечели местната индустрия, която ще получи  трансфер на ноу-хау и технологии в производството си.“Идеята е не клиентът да получи единствено крайния продукт и да спечели от него, залага се на кооперация, като така се развива военната индустрия в страната, подчерта Натан.– Като държавна компания ние осъществяваме това сътрудничество с разрешението на израелската държава и правителство, което разширява обема на партньорството между Израел и България на възможно най-високо ниво."

 

investor.bg

 

 

Четете още: Руска хакерска атака срещу енергосистемата на Ирландия?

Коментари

Новини Варна