IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
14:07 | 25 юли 2017
Обновен: 13:58 | 25 април 2024

Екатерина Захариева: За Сърбия е важно да има конкретна визия за бъдещото си членство в ЕС

По материала работи: Слав Велев
Екатерина Захариева: За Сърбия е важно да има конкретна визия за бъдещото си членство в ЕС

България оценява всички усилия на сръбското правителство по пътя към Европейския съюз и е готова да подкрепи Сърбия във всякакъв смисъл, заяви българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева за сръбската национална телевизия РТС, предаде Танюг.

 

"За сръбските граждани е важно да имат конкретна визия, точна пътна карта за бъдещото членство в ЕС. Това беше главната тема на разговора ми с президента Вучич, ще бъде тема и с вицепремиера Ивица Дачич, с премиера Ана Бърнабич и с министъра на правосъдието", каза Захариева.

 

Тя обясни, че поводът за нейното посещение в Белград е българското председателство на ЕС, добросъседските отношения, както и желанието на България, като един от най-големите привърженици на разширяването на ЕС към Западните Балкани, Сърбия да получи ясна перспектива за членство.

       

Захариева каза, че това няма да стане в близките две или три години и сроковете ще зависят от скоростта на реформите, които правителството и политическият елит ще направят.

       

Тя обеща, че България ще направи всичко необходимо в доклада на Европейската комисия за напредъка на Сърбия и Западните Балкани, който трябва да бъде приет през април 2018 г., по време на българското председателство, да се дадат точни срокове за членството на Сърбия, преди всичко заради нейните граждани.

       

Захариева обаче подчерта, че нещата са главно в ръцете на сръбското правителство, и отбеляза, че вижда силно желание и воля да се извършат необходимите реформи.

Тя добави, че е много важно сръбските граждани да разберат, че тези реформи, понякога тежки, се правят в техен интерес.

 

БТА

 

Четете още:    

Коментари

Новини Варна