IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
15:39 | 25 юли 2017
Обновен: 09:27 | 20 април 2024

Политолог: Сигурността на България минава през ЕС и НАТО

Страната ни не може да е неутрален посредник в новите геополитически отношения, смята Христо Анастасов

По материала работи: Юлиян Атанасов
Политолог: Сигурността на България минава през ЕС и НАТО

Българската политика не може да е като на неутрален посредник в новите геополитически отношения, които се зараждат между между Турция и Германия. България е член на НАТО и ЕС и това са двете единствени гаранции за нейната сигурност, независимост, суверенитет и просперитет.

 

Това мнение изказа политологът Христо Атанасов.

 

В ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес", той обяви, че няма алтернатива за друг вид отношения.“Опитът да си играе на някаква независима Швейцария ще доведе до това България да се превърне в бойно поле на една съвременна студена война”, коментира политологът.По повод сближаването на политиката на Русия и Турция той определи, че „за България това развитие на събитията означава само лоши неща”.

 

"Това не би било вярно, ако България излъчваше сила – ние сме малка страна в сравнение с Турция, но сме член на ЕС", посочи политологът.Той напомни, че Германия е започнала политика, в която ще получи подкрепа от Франция. “Движението на Германия засега е самосиндикално, но то няма да остане такова. В момента, в който Франция иска да води реформирането на ЕС в посока отбрана и външна политика, тя ще има нужда от Германия като основен партньор и няма да я остави сама в битката срещу Турция”, категоричен е Христо Атанасов и е убеден, че „силата на сглобката ЕС е всички да сме заедно, особено, когато използваме икономиката като общо оръжие за защита“. Според него когато “една отговорна държава, като Германия, каже на своите граждани "пътувате на свой риск", това означава "изобщо не пътувайте".

Вижте още в investor.bg

 

Четете още: Министър Порожанов се срещна с животновъдния бранш

Коментари

Новини Варна