IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
15:38 | 13 август 2017
Обновен: 15:10 | 14 април 2024

Колко близо е Северна Корея до удар по САЩ?

Досега нищо не подсказва, че страната вече е тествала оръжие на принципа на ядрения синтез

По материала работи: Юлиян Атанасов
Колко близо е Северна Корея до удар по САЩ?

Снимка: Ройтерс

Изстрелването на балистична ракета на 28 юли с обсег до градове на американското западно крайбрежие предостави ново смразяващо доказателство за бързината, с която Северна Корея развива способностите си, които според Доналд Тръмп тя никога нямало да притежава. То последва тест с подобна двустепенна ракета Hwasong-14 на 4 юли.

 

И двете бяха с праволинейна траектория, изстреляни право нагоре, вместо да следват земната извивка. Въз основа на курса и времето на летене анализатори смятат, че първата ракета би имала нормален обхват на траекторията от 7500 км, докато втората, която летя 47 минути и достигна височина от 3700 км, би имала обхват до 10 000 км, носейки бойна глава с тегло до 650 кг, пише в свой анализ The Economist.Твърде рано е обаче да се твърди, че Северна Корея е на прага да застраши, да речем, Лос Анджелис с междуконтинентална балистична ракета (МБР). За да го направи, тя трябва да произведе достатъчно компактна и лека бойна глава, за да бъде монтирана на конусовидния нос на ракетата.

 

Експерти като Джефри Люис от центъра James Martin за проучване на неразпространението на оръжията в Калифорния смятат, че Северна Корея вече може да въоръжи своите ракети с малък и среден обсег с ядрена бойна глава, произведена на принципа на ядрения разпад, с мощ около 20 килотона или колкото хвърлената над Нагасаки атомна бомба. Досега обаче нищо не подсказва, че вече е тествала оръжие на принципа на ядрения синтез (термоядрена бомба), въпреки твърденията на лидера ѝ Ким Чен-ун, че го е направила.Но вече работи върху технологията. Тя може да го демонстрира или поне да добави термоядрен елемент за увеличаване на мощта, когато извърши 6-ия си ядрен опит, може би преди края на годината.

 

Термоядрена бойна глава, достатъчно малка, за да бъде носена от Hwasong-14, може с лекота да придобие мощ от 300 килотона, достатъчни да унищожат район над 70 кв. км.Освен това съществува скептицизъм, че Северна Корея вече е произвела устройство за многократна употреба, което защитава бойната глава при полета ѝ през атмосферата на Земята със скоростта на МБР. При анализа на последния тест Майкъл Елеман от Международния институт за стратегически проучвания е прегледал видео от метеорологична камера в Хокайдо, Япония, която е заснела блестящо устройство при връщането му към Земята. При навлизането в атмосферата то започва да отделя „малки блестящи предмети“ и „гореща пара“, преди да потъмнее и да изчезне.

investor.bg

 

Четете още: Стрелба в нощен клуб в Швеция, трима са ранени

Коментари

Новини Варна