Юнкер: Румъния и България трябва незабавно да влязат в Шенген
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер държа годишната си реч за състоянието на ЕС
Публикувана: 13 Sep 2017 | 18:14

Румъния и България трябва незабавно да влязат в Шенген. Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в годишната си реч за състоянието на ЕС, с която беше открит новият парламентарен сезон в Страсбург.По време на 90-минутното си слово Юнкер беше категоричен, че Европа е все по-обединена, а икономиката набира сила година след Brexit.Председателят на ЕК се обяви и за въвеждането на еврото във всички страни-членки на Евросъюза, включително и в по-бедните източноевропейски държави.

 

"Крайно време е България и Румъния да се присъединят към Шенгенската зона за свободно движение. Европа е от Виго до Варна, от Испания до България. Трябва да диша с двата си дроба - източния и западния, иначе ще се задушим. Вятърът се завърна в европейските платна. Имаме рядка възможност да изградим по-силен и по-обединен ЕС и не трябва да я пропиляваме", заяви Юнкер.Той обърна внимание и на мигрантската криза, като похвали прогреса, който държавите-членки са отбелязали при защитата на външните си граници. Но апелира и за специална помощ за страни като България.

 

"Имаме общи граници, но държави като България, Гърция, Италия и Испания, които географски са на първата линия, не могат да бъдат оставени сами да понесат ударите на тази криза и да се защитават сами", добави той. Едва в края на словото си Юнкер засегна въпроса с Brexit-а. Той определи решението на мнозинството британци като "тъжно и трагично", но заяви, че това не е бъдещето на ЕС.Юнкер произнася речта за състоянието на ЕС за трети път. Според анализатори тази година словото е от особена важност за него, тъй като 2018 г. е последната година от мандата му като председател на ЕК.

bgonair.bg

 

Четете още: Подкрепата за консерваторите на Меркел в Германия удари дъното

Коментари ( 0 )