IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
18:17 | 18 септември 2017
Обновен: 23:30 | 8 април 2024

Борисов за "Враг ли е Москва": Русия ще се цели в нас, има ли война!

Премиерът: Следваме стратегията на НАТО, но и поддържаме дружба с Русия

По материала работи: Юлиян Атанасов
Борисов за "Враг ли е Москва": Русия ще се цели в нас, има ли война!

Ако стане война, руските ракети ще са насочени към България. Така премиерът Бойко Борисов коментира присъствието на Москва в списъка със заплахи за страната ни, изготвен от правителството.За документа се разбра миналата седмица, когато избухнаха и задочни спорове между леви и десни по темата.Според едните Русия е в обтегнати отношения с НАТО и това ни застрашава, а според други Москва е наш съюзник срещу тероризма и съсед.

 

"Чух и уважавания от мен Сергей Станишев да говори, че Русия не е наш враг, а в същото време ние сме в НАТО. Това са две изцяло противоречащи като военна доктрина тези. Има държави, които не са в НАТО, преценили са, че ще водят такава политика и няма да бъдат в НАТО. България е в НАТО", коментира Борисов пред bTV.Той допълни, че във всички изказвания на всички стратези по време на всички срещи на НАТО Русия се сочи за основна заплаха за пакта.Според Борисов няма как да сме част от Европа, където се провеждат най-мащабните натовски учения и да казваме, че Русия не са ни враг.

 

"Това е доктрината НАТО. Ако стане война, руските ракети са насочени към България. Те не са насочени само към един фланг, различен от нашия. Тук е проблем, че и Турция е в южното крило на НАТО до нас, а в същото време с основните страни от ЕС тя е в най-тежък конфликт от много години насам. Затова ние много прагматично казваме: "Пази Боже да стане война", каза още министър-председателят.Той обясни, че затова е настоявал пред НАТО да няма флотилия в Черно море.

 

"Но в доктрината ни – ако стане война, ние ще се бием на страната на НАТО. В същото време имаме голям интерес руските туристи да посещават България. Вече две години президентът Путин си спазва уговорката, която имаме. Европейският газов хъб "Балкан", за да стане мощен, ни трябва и руска газ, освен азерска, румънска, от нашите "Хан Аспарух" и "Терес", обясни Борисов.Той обобщи, че когато сме в НАТО, трябва да се водим по стратегията, която отчита заплахите, ако стане война. В същото време той обясни, че България води прагматична дружба с Русия."Аз и с Ципрас сега говорих, и с други – догодина по време на нашето председателство, дай Боже и Минският процес да се усили малко – ние трябва да говорим и за махане на санкциите", каза премиерът.

 

dnes.bg

 

 

Четете още: Служители с депресия и алкохолизъм – на психиатър

 

Коментари

Новини Варна