IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
21:36 | 18 септември 2017
Обновен: 20:39 | 17 април 2024

Заплахата от КНДР надвиснала застрашително в ООН

Дипломати от Северна Корея ще имат места на първия ред в залата

По материала работи: Юлиян Атанасов
Заплахата от КНДР надвиснала застрашително в ООН

Снимка: Архив, Reuters

Севернокорейската ядрена заплаха е надвиснала заплашително над годишната среща на лидерите от целия свят тази седмица в ООН в Ню Йорк, където дипломати с нетърпение очакват първата реч на американския президент Доналд Тръмп пред 193-членното Общо събрание, пише Ройтерс.Дипломати от Северна Корея ще имат места на първия ред в залата на Общото събрание на ООН за речта на Тръмп утре сутринта местно време, която ще засегне темата за ескалиращата криза, в която американският президент и Пхенян си отправиха взаимни заплахи за военни действия.

 

Въпреки скептичното си отношение към ползата от международните организации и ООН по-специално, Тръмп ще търси подкрепа за строги мерки срещу Северна Корея, докато акцентира върху своето послание за "Америка на първо място" в речта си пред Общото събрание."Това не е проблем между САЩ и Северна Корея. Това е въпрос между света и Северна Корея", заяви в петък съветникът на Тръмп по националната сигурност Хърбърт Макмастър.

 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който подобно на Тръмп встъпи в длъжност през януари, планира да се срещне поотделно със "засегнатите страни", в това число и севернокорейския министър на външните работи И Йон-хо в кулоарите на 72-ото Общо събрание."Решението може да бъде само политическо. Военното действие може само да предизвика опустошение в такива мащаби, че ефектът от него ще бъде преодолян след няколко поколения", предупреди Гутериш в сряда.Преди седмица 15-те членове на Съвета за сигурност на ООН единодушно приеха своята девета резолюция от 2006 г. насам срещу севернокорейските програми за ядрено оръжие и балистични ракети.

 

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли каза, че санкциите забраняват 90 процента от декларирания официално износ на азиатската страна. За Пхенян тя каза, че "сега отговорът е изцяло в техните ръце".В програма на телевизия Си Ен Ен вчера Хейли каза, че Вашингтон "доста е изчерпал" опциите си за Северна Корея в Съвета за сигурност на ООН.Севернокорейският външен министър би трябвало да говори пред Общото събрание на ООН в петък.

dnes.bg

 

 

Четете още: И САЩ с военно учение, заедно със Сеул – над Южна Корея

Коментари