70 години от обесването на Никола Петков
От 17,30 часа в храм „Свети Седмочисленици” в София, ще бъде отслужена панихида в памет на земеделския лидер
Публикувана: 23 Sep 2017 | 12:50

На 23 септември се навършват 70 години от обесването на пламенния радетел за свободна, независима и демократична България Никола Д. Петков – водач на обединената опозиция в VI Велико народно събрание.


По този повод на днешния ден от 17,30 часа в храм „Свети Седмочисленици” в София, ще бъде отслужена панихида в памет на земеделския лидер, политик и държавник.


На нея ще присъстват председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева, членове на националните ръководства на двете партии, земеделци, симпатизанти и граждани.


След панихидата ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на земеделския лидер, който се намира в градинката пред храма.


Борбата на Никола Петков за запазване на парламентарната демокрация е обявена от комунистите за контрареволюционна дейност. На 5 юни 1947 г. е снет депутатският му имунитет и още в сградата на Народното събрание той е арестуван. Освен това са касирани 23 депутати от опозицията, с което на практика представителството на опозицията в законодателната власт е разгромено.


На 5 август 1947 година започва режисиран съдебен процес с измислени обвинения срещу него и на 16 август същата година е осъден на смърт чрез обесване по обвинение в шпионаж. На 23 септември около 00,15 ч. след полунощ е изпълнена смъртната присъда на земеделския водач Никола Петков. Според решението на Народния съд врагът на отечеството трябва да бъде умъртвен чрез обесване, но разсекретени архивни документи от зловещата 1947-а показват, че големият демократ е убит зверски с чукове по главата, а след това провесен на въже.

 

БГНЕС

Коментари ( 0 )