IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
18:41 | 24 септември 2017
Обновен: 21:59 | 15 март 2024

Румен Радев: България е авторитетен член на ООН

Кризата със Северна Корея не може да има военно решение, смята българският президент

По материала работи: Слав Велев
Румен Радев: България е авторитетен член на ООН

България е авторитетен член на ООН и нейната балансирана външна политика и ролята на стабилизиращ фактор в нашия регион се ценят високо, коментира президентът Румен Радев пред български журналисти в Чикаго. Държавният глава е на посещение в САЩ, където взе участие в Общото събрание на ООН, припомнят от Прессекретариата на Президентството.

 

Радев посочи още, че България ще продължи да работи за утвърждаването на стабилността и европейската перспектива на нашите съседи от Западните Балкани. Според него България е доказала, че е лоялен член на Европейския съюз и НАТО, но трябва да работи и за развитието на своите отношения и с трети страни.

 

"Към България се демонстрира изключително добронамерено отношение и трябва да търсим възможности за постигането на взаимноизгодно сътрудничество", подчерта още президентът.

 

 

България отдавна е заявила намеренията си да диверсифицира както източниците, така и пътищата за доставки на природен газ, коментира още държавният глава. „Колкото повече пътища и източници на природен газ, толкова по-добре за България. Това означава намален риск при самите доставки и конкурентни цени. В това е смисълът на диверсификацията“, заяви той в отговор на въпрос дали опитите за диверсификация ще влошат отношенията с Русия.

 

Държавният глава подчерта още, че кризата в отношенията на Северна Корея със западния свят не може да има военно решение. „Ако търсим да я решим с чисто военни средства, губещи са всички и много лидери вече се изказаха в тази насока“, заяви Румен Радев.

 

Президентът изрази и надеждата си за намирането на дипломатически средства и за диалог, с който  проблемите да бъдат преодолени. Междувременно САЩ и КНДР обаче не спират да си разменят остри реплики и заплахи.

 

Никоя институция в България не може сама да върне българите от чужбина в родината, посочи още президентът по време на своето посещение в САЩ и добави, че това изисква национални усилия и отговорност от цялото общество за превръщането на страната ни в много по-привлекателно място за живот.

 

Попитан за предложеното от него създаване на регистър на българите в чужбина, държавният глава заяви, че става въпрос за информационен портал, в който търсещите работа в България наши сънародници зад граница, да намират информация за възможностите за професионална реализация, в съответствие със своето образование, квалификация и опит, а бизнесът – подходящите кадри за своите проекти.

Коментари

Новини Варна