IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
08:41 | 14 октомври 2017
Обновен: 17:52 | 25 април 2024

Албанският парламент прие закона за защита на националните малцинства

В него се признава съществуването на българско малцинство

По материала работи: Борис Проданов
Албанският парламент прие закона за защита на националните малцинства

Албанският парламент прие закона за защита на националните малцинства, в който се признава съществуването на българско малцинство, предаде държавната информационна агенция АТА.
 

Нормативният акт бе одобрен със 102 гласа "за" при 10 "против" и 1 "въздържал се". 
 

Министърът на външните работи Дитмир Бушати заяви, че този закон е ангажимент на Албания, който произтича от принадлежността на страната към международни институции и по-конкретно от членството в Съвета на Европа (СЕ) и Рамковата конвенция на СЕ за малцинствата. Албания освен това се е запознала през последните години с най-доброто от световния опит в тази област, отбеляза Бушати.
 

Албанският външен министър наблегна и на значението на закона от гледна точка на перспективата на страната за европейска интеграция.
 

В първоначалния проект на закона за защита на националните малцинства в Албания като такива се признаваха гръцкото, македонското, влашкото, ромското, египетското, черногорското, босненското и сръбското, но не и българското. 
 

Въпросът за включването на българите в новия албански закон за защита на малцинствата бе поставен на 28 септември от министър-председателя Бойко Борисов в телефонен разговор с неговия албански колега Еди Рама. Албанският премиер пое ангажимент, че страната му няма да наруши интересите на българското малцинство.
 

Официалната позиция на Албания допреди няколко седмици бе, че българите, живеещи в страната от векове, нямат специален статут. След изказвания в тази насока обаче българската общност в Албания реагира, настоявайки от властите да я признаят като отделна малцинствена група. Европейският парламент също призова да бъде призната българската етническа принадлежност на българите, живеещи в Преспа, Голо бърдо и Гора. 
 

Българското малцинство в Албания наброява около 50 000 души.

БТА

 

Четете още: EK разработва общ подход за тестване за разлики в качеството за храните в ЕС

 

Коментари

Новини Варна