IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
18:08 | 17 октомври 2017
Обновен: 10:27 | 20 април 2024

Борбата с корупцията е неефективна заради несъвършенства в законодателството

Това заяви президентът Румен Радев след заседание на Консултативния съвет за национална сигурност

По материала работи: Слав Велев
Борбата с корупцията е неефективна заради несъвършенства в законодателството

КСНС не успя да постигне съгласие относно ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган, както и относно принципите за назначаване на неговото ръководство, съобщи президентът Румен Радев след продължилото около четири часа заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема "Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията".

 

„Целта на КСНС бе да търсим съгласие около принципни решения за ефективна борба с корупцията. Обединихме се, че резултатите от борбата са ниски поради несъвършенства в законодателството. Постигнато бе съгласие за основните насоки в работата на държавните институции, които да гарантират прилагане на комплексен подход, който да се фокусира върху разкриването и реализирането на наказателната отговорност. Второ, нормативна уредба, която да обхваща превенцията. Трето, ефективни механизми както за пресичане на практики, така и за своевременно разкриване на корупционни практики. Независимост на органите“, заяви Радев, цитиран от агенция "Фокус".

 

По думите му членовете на КСНС са се обединили около следните решения - да приемат промени в НК относно корупционните престъпления, НС да разгледа и приеме Закон за противодействие на корупцията и новият закон да регламентира всеобхватни мерки, включващи превенцията, отнемане на незаконно придобито имущество.

 
Съветът не успя да постигне съгласие относно ролята и функциите на антикорупционния орган, както и относно принципите за назначаването на неговото ръководство, каза президентът.


 
Наистина е необходим независим разследващ орган, каза още Румен Радев.

Коментари

Новини Варна