IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
21:19 | 18 октомври 2017
Обновен: 02:36 | 12 април 2024

Испания може да загуби 12 млрд.€ от БВП заради каталунската криза

На областта се падат 20% от испанския БВП

По материала работи: Юлиян Атанасов
Испания може да загуби 12 млрд.€ от БВП заради каталунската криза

Снимка: Reuters

Каталунската криза може да има отрицателни последици за икономиката на Испания и да доведе до загуба на 12 млрд. евро от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната догодина, съобщава в. "Паис", цитиран от Investor.bg.Според информация на Независимия орган за бюджетна отговорност през 2018 година БВП може да се свие с 0,4-1,2 процентни пункта, което е равно на около 4 млрд. до 12 млрд.евро в зависимост от това колко дълго ще продължи конфликтът. Отбелязва се също, че на Каталуния се падат 20% от испанския БВП, затова всичко, което се случва в региона, оказва съществено влияние върху ситуацията в страната. Предишната прогноза за растежа за догодина бе 2,7 на сто.

 

На 1 октомври в Каталуния бе произведен забранен от централните власти референдум за излизане на испанската автономна област от Испания. Над 90 процента от участвалите в допитването 2,28 млн. от общо 5,31 милиона каталунски избиратели се обявиха за независимост.Мадрид поиска от каталунското ръководство до 10 часа местно време утре, 19 октомври, да отговори ясно дали е обявена независимост на областта. Ако това не стане, Мадрид има право да използва член 155 от конституцията, който позволява да се ограничи автономията на областта.

 

Още икономически новини от България и ЕС вижте в Investor.bg

 

 

Четете още:На Македония й предстои демонтиране на системата "Груевски"

 

 

Коментари

Новини Варна