IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
19:52 | 20 октомври 2017
Обновен: 05:40 | 25 април 2024

Валентин Радев: Всеки може да снима оградата по границата с Турция

По протежение на съоръжението от 234 км има поставени сензори, сложени избирателно

По материала работи: Борис Проданов
Валентин Радев: Всеки може да снима оградата по границата с Турция

Всеки български гражданин, включително Елена Йончева или някой народен представител може да отиде да снима и да гледа оградата по границата, но с разрешение. Това каза в интервю за Би Ти Ви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

 

Вчера БСП поиска оставката му, както и оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради решението на Министерския съвет от сряда за обявяване на оградата по границата ни с Турция за стратегически обект от значение за националната сигурност, с което според социалистите се целяло ограничаване на достъпа на журналисти и граждани до района и прикриване на нередности.

 

"Има постановление 181, където са изброени обектите, които трябва да бъдат в списък за стратегически обекти, както и действията. В това постановление го е имало действието по охрана, но не е била записана оградата по границата като обект и затова е добавена", обясни Радев.

 

Миналата седмица на среща с вицепремиера Валери Симеонов, министъра на финансите и областните управители е станало известно, че оградата е довършена и може да се пристъпи към втората стъпка – да се добавят обекта в постановлението, каза още вътрешният министърът. Докато се строеше, оградата беше обект от национално значение, като целта на това е било административно облекчение, за да се издават по-лесно разрешителни, а строителството да мине без обявяване на обществени поръчки, обясниха в сряда от Министерския съвет. То е ставало по Закона за устройство на територията.

 

Валентин Радев обясни какво е различното сега. "Преди, ако някой поиска разрешение от "Гранична полиция" и получи такова, отиде на границата, но не спази някакви разпореждания, например да не снима в посока към турската страна, получава само предупредителен протокол. Ако сега се случи това, ще има и санкции, които обикновено са глоби."

 

По думите му трябва да се внимава какво се снима, защото могат да покажат на каналджиите къде се намират датчици и камери. За снимката, която депутатът от БСП Елена Йончева показа - мигранти, които преминават оградата със стълба и използват този кадър като рекламен за това, че лесно се преминава българската граница, Радев коментира, че след като прескочат на българска територия, ги чакат патрули и армия с оръжия.

 

На места оградата, чиято цена надхвърли 140 млн. лв., е единична. По проект би трябвало да е цялата двойна. "Решаваме, че с тези средства, с които разполагаме и там, където е възможно да увеличим, защото е имало такъв състав, има гранични полицаи, армията помага, я правим единична. Там, където можем да я охраняваме и по друг начин и там, където двойна ограда не може да се построи", коментира Радев.

 

"Ние сме направили баланс. Тази ограда е строена по проекти, които са дадени от МВР, не от областните управители. Ако правителството реши, че ще ни отпусне близо 100 млн. евро или 180 млн. лв. български и ни каже, да, даваме ви 300 млн. лв. или евро, ще я направим два пъти по-висока, ще я направим бетонена", обеща министърът.

 

Той допълни, че по протежение на цялата ограда от 234 км. "има през годините поставени сензори, сложени избирателно - на най-чувствителните зони, където се е очаквало или има статистика за опит за преминаване". Част от тази система работи, част от нея не работи поради това, че не са плащани пари за поддръжка по различни причини, призна Радев и добави, че в момента се плаща за това.

 

дневник.бг

Коментари

Новини Варна