IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
19:22 | 1 ноември 2017
Обновен: 21:42 | 27 април 2024

Искри в кабинета заради бюджета: За заплати или самолети?

Вицето Симеонов: Чувствам се "неразположен" да подкрепя перото за отбрана

По материала работи: Слав Велев
Искри в кабинета заради бюджета: За заплати или самолети?

Търкания между министри заради бюджета за догодина е имало на последното заседание на правителството. Това става ясно от стенограмата от дебатите, предшествали приемането на финансовата рамка на държавата за 2018 година.

 

Искрите са най-вече между министрите на Патриотите – вицето Валери Симеонов и военният министър Красимир Каракачанов.

 

След като финансист №1 Владислав Горанов представя бюджета за догодина Симеонов взима думата и обявява, че се чувства "неразположен" да подкрепи парите за отбрана.

 

Със същия мотив в началото на миналата седмица част от военните билоти в авиобаза "Граф Игнатиево" отказаха да се качат на самолетите. Малко след това Симеонов нарече това държавна измяна, но Каракачанов бе категоричен, че няма такава.

 

"Наясно съм с изискванията като членове на НАТО, че трябва да развиваме и авиация, но мисля, че можем да си позволим това да започне в един малко по-късен етап, още повече, че в момента, както виждаме, и да вземем нови самолети, няма кой да ги кара. Така че, към настоящия момент специално аз лично, господин Борисов, се чувствам леко неразположен да гласувам точно това перо", казва Симеонов.

 

Малко по-късно добавя: "Извинявайте, но да купуваме нови военни играчки при положение, че там има много сериозни проблеми в екипа на хората, които ще управляват тези нови самолети и въобще никаква гаранция няма, че някой ще се качи на тези самолети, по-добре да не правим тези излишни рискове, защото са прекалено скъпи".

 

Преди това вицепремиерът изброява секторите, в които има липса на средства като например заплатите на социалните работници. Той пита и защо вместо новите изтребители не се финансира идеята му за допълнителни помощи за трето дете. И се интересува защо не се заделят средства за по-съществено увеличение на пенсиите и заплатите, което е заложено в програмата на Патриотите.

 

Военният министър Красимир Каракачанов взима думата, за да го репликира.

 

"Уважаеми господин премиер, разбрах, че колегата Симеонов е неразположен и вероятно това е причината да не може да се запознае с темата за отбраната или поне да прочете какво пише в Програмата за управление", каза той.

 

Каракачанов допълва, че проектът за модернизацията е бавен много и че средствата за него са гласувани още с бюджета за миналата година.

 

"Ако ние сега спрем тези проекти за модернизация, означава, че следващите пет-шест години няма да извършим нищо в тази посока", казва още военният министър и допълва, че ЕС и НАТО имат изисквания към нас, а и състоянието на въоръжените сили е такова, че не може да се отлага.

 

По време на заседанието шефът на БАН Юлиян Ревалски иска друг подход при финансирането на учените, не само на базата на европроекти. Просветният министър Кирил Вълчев отвръща, че се влагат много пари в наука, но проблемът е в това, че не може да се обясни пред обществото възвращаемостта на вложените средства.

 

Премиерът Бойко Борисов също взима думата, за да успокои страстите. Той напомня, че се дават 120 милиона повече за наука и научни изследвания и призовава да не се създава напрежение. "Седнете, говорете и намерете начин", казва той.

 

Министър-председателят казва, че във всяка сфера доходите се вдигат с 5%, 10%.

 

"Разбира се, тук и Валери е прав за сферата на отбраната и аз съм убеден и знам, че министър Каракачанов работи по темата. Нашите военни, като отиват в НАТО, не отиват само да им мине командировката, а трябва да говорят за реални учения или реално какво би трябвало и как най-ефективно да заложим пари там, където ще са най-нужни", казва още Борисов.

 

Той обяснява и защо има повече пари в бюджета за догодина.

 

"Изведнъж се оказва, че усещането е все едно сме в очакване на голямото харчене – и още, и още, и още, и още! Да, но ние за първи път тази година нямахме да плащаме за "Белене", нямаше да плащаме за американските централи, нямаше за "КТБ" да се плаща. Нашите политически опоненти бързо забравиха, че ние две години събирахме и давахме огромни пари – 6 милиарда 700 милиона! "

 

Dnes.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна