IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
09:44 | 12 ноември 2017
Обновен: 08:51 | 23 март 2024

Рискуваме 160 млн. лв. за Спешна помощ заради рокадата в здравното министерство

Кирил Ананиев разполага само с един месец, за да подготви проекта за модернизация

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов, архив

Съществува сериозен риск да загубим милиони, предназначени за подобряване на здравеопазването у нас. Новият здравен министър Кирил Ананиев разполага само с един месец, за да подготви проекта за модернизация на Спешната помощ.
 

Ако не се спази срокът, можем да загубим 160 млн. лв. заради поредната рокада в министерството, съобщава bTV.
 

Най-голямото притеснение е сред медиците в Спешната помощ, на които от години им се обещава преобразяване на системата по модела на останалите в Западна Европа, а на пациентите – достъп до спешна помощ в рамките на 30 минути.
 

Проектът предвижда закупуването на 400 нови линейки, както и ремонти на 34 спешни отделения в държавни болници, 27 центъра за спешна медицина и 176 филиала към тях.
 

Това трябваше вече да се е случило. Проектът обаче веднъж беше забравен заради честите смени на здравни министри през годината.
 

Помещенията в ботевградската спешна помощ са ремонтирани за последно преди 18 години. Във всяка от трите стаи има паднала мазилка, стара апаратура и разпадаща се кушетка.
 

"Въпреки условията на филиала, ние продължаваме да работим и да обслужваме пациенти", казва д-р Ирена Маринова.Това трябваше вече да се е случило. Проектът обаче веднъж беше забравен заради честите смени на здравни министри през годината.
 

Помещенията в ботевградската спешна помощ са ремонтирани за последно преди 18 години. Във всяка от трите стаи има паднала мазилка, стара апаратура и разпадаща се кушетка.
 

"Въпреки условията на филиала, ние продължаваме да работим и да обслужваме пациенти", казва д-р Ирена Маринова.
 

Спешната помощ в София пък се нуждае от нов автопарк. Само за година 80-те линейки в областта са навъртяли над 3,2 млн. километра. Това се равнява на четири пъти разстоянието от Земята до Луната и обратно. Средната възраст на автомобилите е 10 години, а най-старата линейка е на 17.
 

От здравното министерство отговориха писмено, че кандидатстването по проекта се движи по план и няма опасност да изгубим парите.
 

Дали ще успеем да подготвим кандидатурата си в срок ще стане ясно в средата на декември. Ако получим финансирането, модернизацията трябва да се усети най-късно до три години.

Коментари

Новини Варна